Cirkulära praktiker i företag - ett projekt om cirkulär ekonomi i praktiken

Örebro Universitet ledde projektet som genomfördes i samverkan med Econova och Cradlenet och finansierades av Vinnova under 2019.

Syfte och mål
Syftet med projektet var att generera kunskap om cirkulära praktiker och skapa en typologi av best practice. Det övergripande målet med projektet var att minska gapet mellan teori och praktik för företag i steget mot en cirkulär ekonomi. Projektet har utgått från en bred definition av cirkulär ekonomi och i dialog med fyra företagskluster har samarbeten påbörjats. Baserat på de empiriska fallen som studerats läggs också en kartläggning av cirkulära praktiker fram i rapporten ´Cirkulära praktiker - hur går vi från ord till handling?

Förväntade effekter och resultat
Projektet förväntades leverera: En vetenskaplig artikel om cirkulära praktiker, konferensdeltagande vid minst en internationell vetenskaplig konferens, fyra genomförda kunskapsmoduler samt en populärvetenskaplig rapport Cirkulära praktiker; hur går vi från ord till handling?

Förväntade resultat: Ökad kunskap om och förslag för att undanröja de hinder som skapar tröghet i transistionen mot cirkulära praktiker.

Upplägg och genomförande
I detta samverkansprojekt har tre huvudaktörer drivit arbetet; forskare från Handelshögskolan vid Örebro universitet och dess Centrum för hållbart företagande (CSB), den ideella föreningen Cradlenet som syftar till att accelerera den cirkulära ekonomin samt det privata företaget Econova som har mångårig erfarenhet inom återvinning och återanvändning av restmaterial och avfall. I projektet arrangerades fyra interaktiva kunskapsmoduler där aktörer med intresse för en övergång till cirkulär ekonomi samlades och diskuterade nuvarande praktiker samt vägar framåt. I projektet har vi arbetat med en bred definition av cirkulär ekonomi; definitionen inbegriper hantering av material med målet att minimera avfall, samt en materialhantering som är miljömässigt, socialt och ekonomiskt ansvarstagande. Rapporten summerar de viktigaste lärdomarna från projektet och beskriver olika sätt som företag –tillsammans med andra – kan påbörja resan mot en cirkulär ekonomi.

Bidrag från Vinnova: 912 000 kronor

Projektets löptid: December 2018 - februari 2020

Läs mer om projektet här

Läs projektets slutrapport här