Cirkulära dialogträffar

RE:Source har med hjälp av Cradlenet, Circle Economy och Deloitte samlat några av de sektorer som har störst potential att öka den nationella cirkulariteten i fyra rundabordssamtal. Dessa resulterade i ett antal innovationsinsatser som kan bidra till utveckling av en ekonomi med hög resurseffektivitet och låg resursförbrukning.

Sverige är bara 3,4% cirkulärt, enligt Circularity Gap Report Sweden. Några av de sektorer som har störst potential att öka den nationella cirkulariteten är livsmedel, mobilitet, bygg och fastighet samt utvinning av mineraler och metaller.

I projektet Cirkulära dialogträffar bjöd RE:Source under 2023 och 2024 in representanter i ledande positioner från dessa sektorer till samtal om hur resurseffektiviteten kan ökas och resursförbrukningen minskas. I samtalen identifierades behov inom sex gemensamma prioriterade områden för innovation:

  1. Data, spårning och mätbarhet

  2. Värde på systemnivå

  3. Samarbete och samsyn

  4. Normer, beteenden och kultur

  5. Teknisk utveckling

  6. Styrmedel och finansiering

Flera av behoven är grundläggande: det saknas data, hållbarhet behöver prioriteras och branscher behöver enas kring gemensamma definitioner och mål för en cirkulär framtid.

I rapporten redovisas förslag på hur sektorerna kan öka sin resurseffektivitet och minska sin resursförbrukning genom branschinitiativ och genom innovation inom policy och finansiering.

Förslagen i denna rapport kan användas som underlag och inspiration av branschaktörer och innovationsstödjande organisationer i utvecklingen av nya innovationsinsatser och åtgärder.

Se inspelningen av evenemanget där projektet slutredovisades.