Cirkulär ekonomi och politiken

Poster av webinarium riksdagspartierna_circulära_ambitioner

Miljöpartiet vinner årets partirankning 2024

Cradlenet har under flera år bjudit in riksdagspartierna att svara på vilket sätt de vill ställa om Sverige till en cirkulär ekonomi. Nu är det dags igen, 20 frågor har skickas ut i en enkät, vi rankar sedan deras svar tillsammans med Medveten Konsumtion och vi har korat ett vinnande parti som i år blev Miljöpartiet.

Idag presenterades den femte kartläggningen av Riksdagspartiernas Cirkulära Ambitioner. Cradlenet och Medveten Konsumtion har i oktober skickat ut en enkät med 20 frågor om de ambitioner Riksdagspartierna har gällande cirkulär ekonomi.

Alla partier utom SD har svarat på enkäten i år. Vi har utvärderat och poängsatt svaren. I detta dokument redovisar vi deras svar och presenterar resultaten av vår rankning som ni kan läsa här.

I Sverige cirkuleras endast 3.4%* av landets materiella resurser vilket innebär att det är ett av världens minst cirkulära länder, samtidigt som vi också vet att upp till 70% av globala klimatutsläpp kan undvikas genom cirkulär omställning.

Frågor vi har undersökt är: Varför är det så lite fokus på cirkulär ekonomi inom svensk politik? Och hur ser riksdagspartierna på Sveriges cirkulära omställning? Hur vill politiken göra det lättare för konsumenter att göra rätt? Vilka är deras ambitioner och hur ska de förverkligas?

Kontaktpersoner:
Elin Bergman, COO Cradlenet: elin@cradlenet.se, +46 739 662 349
Jennie Grute, Medveten Konsumtion: jennie.grute@medvetenkonsumtion.se, +46 734 305 434

* Källa: www.circularity-gap.world/sweden

Läs alla frågor, svar och hela poängsättningen av deras svar här

Se inspelningen av evenemanget här

Undersökningen Riksdagspartiernas cirkulära ambitioner har genomförts sedan 2018. Ta del av tidigare års resultat och rankningar längre ner på denna sida.

EU-kandidaternas cirkulära ambitioner
inför valet 2024

Cradlenet har under flera år bjudit in riksdagspartierna att svara på vilket sätt de vill ställa om Sverige till en cirkulär ekonomi. Nu är det dags igen, men denna gång är det för er EU-kandidater. Vi vill tillsammans med Medveten Konsumtion veta allt om EU-kanditaternas cirkulära ambitioner under deras kommande mandatperiod.

Miljöpartiet blev klar vinnare i cirkulär rankning av EU-kandidaterna, den med högst cirkulära ambitioner blev Pär Holmgren (MP). Det visar den första undersökningen av sitt slag som genomförts av Cradlenet och Medveten Konsumtion.

Under fyra år har Cradlenet undersökt riksdagspartiernas cirkulära ambitioner. Centerpartiet har tidigare varit vinnare av rankningen av partiernas cirkulära ambitioner för Sverige bland annat 2023, men när det gäller EU-kandidaternas cirkulära ambitioner så tar Miljöpartiet vinnarplatsen i denna rankning.

Det var den 15 maj under Cradlenets och Medveten Konsumtions evenemang EU-kandidaternas cirkulära ambitioner 2024 där EU-kandidaterna inför valet har fått svara på en utskickad enkät där de har angett sina cirkulära ambitioner fick Miljöpartiet högst poäng för deras cirkulära ambitioner.

Kandidater som svarade på enkäten var:
Jonas Sjöstedt (V), Heléne Fritzon (S), Alice Bah Kuhnke (MP), Pär Holmgren (MP), Isabella Lövin (MP), Svante Linusson (C), Karin Karlsbro (L), Ella Kardemark (KD), Alice Teodorescu Måwe (KD) och Beatrice Timgren (SD)

Läs alla frågor, svar och hela poängsättningen av deras svar här

Se inspelningen av evenemanget här

Våra partiutfrågningar

  • Partiutfrågning 14 november 2023

    Centerpartiet är vinnare i den årliga undersökningen som genomförts av Cradlenet och CirEko 2023.

    Under Cradlenets och CirEkos evenemang Riksdagspartiernas cirkulära ambitioner där riksdagspartierna inför har fått svara på en utskickad enkät där de har angett sina cirkulära ambitioner fick Centerpartiet för fjärde året i rad högst poäng för deras cirkulära ambitioner.

    Politiker som svarat på enkäten
    Jan Fjellstedt, politiskt sakkunnig (KD)
    Andrea Andersson-Tay miljöpolitisk talesperson (V)
    Helena Gellerman klimatpolitisk talesperson (L)
    Helena Storckenfeldt ledamot i miljö - och jordbruksutskottet (M)
    Johan Löfstrand ledamot i miljö - och jordbruksutskottet (S)
    Stina Larsson miljöpolitisk talesperson (C)
    Martin Kinnunen miljöpolitisk talesperson (SD)
    (Miljöpartiet har inte svarat på enkäten.)

    Årets expertpanel
    Årets expertpanel består av Tomas Kåberger, ordförande Delegationen för Cirkulär ekonomi och professor i industriell energipolicy vid Chalmers tekniska högskola och Åsa Romson, Sveriges tidigare klimat- och miljöminister och vice statsminister, senior expert och forskare på IVL Svenska Miljöinstitutet.

    Samtalet modererades av Elin Bergman, Cradlenet, och Ann-Sofie Granzell, CirEko.

    Ladda ner fullständiga svaren här med detaljerade motiveringar till svaren.

    Kontaktpersoner:

    Elin Bergman, COO Cradlenet: elin@cradlenet.se, +46 739 662 349

    Ann-Sofie Granzell, Ordförande CirEko: a.granzell@cireko.se, +46 70 580 80 35

  • Partiutfrågning 10 nov 2021

    Cradlenet och CirEko har under flera år bjudit in riksdagspartierna att svara på en enkät om i vilken grad och på vilket sätt de vill ställa om Sverige till en cirkulär ekonomi. Medverkande politiker får under detta evenemang presentera sina visioner och konkreta förslag till åtgärder. De inbjudande organisationerna granska, utvärderar och poängsätter åtgärdsförslagen och utöver detta ger en expertpanel sitt utlåtande.

    Partiernas cirkulära ambitioner inte nog för att klara klimatmålen
    Det blir allt tydligare att dagens linjära ekonomi innebär stora konsekvenser för miljön och klimatet, mellan 45-70% av klimatutsläppen kan förhindras genom att gå över till cirkulär ekonomi. Men hur ser riksdagspartierna på omställningen till cirkulär ekonomi? Vilka är ambitionerna och hur ska de förverkligas?

    Samtliga av Sveriges riksdagspartier har bjudits in till Cradlenets och CirEkos årliga partiutfrågning. Genom en enkätundersökning har arrangörerna utvärderat partiernas svar om deras cirkulära ambitioner. Kartläggningen visar ett stort glapp mellan snack och politisk verkstad. Alla partier svarade på enkäten förutom Sverigedemokraterna.

    Cirkulär ekonomi får allt större uppmärksamhet som en av lösningarna till klimatkrisen, inte minst under de pågående klimatförhandlingarna i Glasgow. Här hemma stundar valår, men i Sveriges strategi för cirkulär ekonomi som antogs förra året så saknas tydliga kopplingar mellan klimat och cirkulär ekonomi.

    - Vi ser en positiv förflyttning när det gäller partiernas kunskapsnivå jämfört med tidigare år, men tyvärr är deras cirkulära ambitioner fortfarande alldeles för låga och ligger inte i linje med vad som behövs för att Sverige ska klara klimatmålen, säger Elin Bergman, talesperson på Cradlenet.

    De sju partier som svarade på undersökningen säger sig alla prioritera cirkulär ekonomi högt. Flera vill sätta mål för när Sverige ska ha en cirkulär ekonomi på plats och några vill även se en tvärfunktionell myndighet för att arbeta med frågan. Flera partier, från båda ändar av den politiska skalan, lyfter behovet av ökat producentansvar. Få vill däremot se sänkta arbetsgivaravgifter för företag med cirkulära affärsmodeller. Det parti som fick högst poäng i årets utvärdering var Centerpartiet.

    - Partierna säger sig prioritera den cirkulära ekonomin högt men ambitionsnivån avspeglar sig inte i deras politiska arbete. Sverige behöver ett modigt politiskt ledarskap som tar ett helhetsgrepp för hur vi ska ställa om till en cirkulär ekonomi, säger Ann-Sofie Granzell, ordförande för CirEko.

    Länk till utvärderingen

    Politiker som medverkade under seminariet:
    Amanda Palmstierna (MP), riksdagsledamot och talesperson för cirkulär ekonomi
    Betty Malmberg (M), riksdagsledamot
    Hanna Westerén (S), riksdagsledamot och klimatpolitisk talesperson
    Jakob Olofsgård (L), riksdagsledamot
    Magnus Ek (C), riksdagsledamot och miljöpolitisk talesperson

    Medverkande i expertpanelen under seminariet:
    Anders Wijkman, ordförande, Circular Sweden och Climate-KIC
    Nina Ekelund, grundare, Transformity AB och generalsekreterare, Hagainitiativet

  • Partiutfrågning 2020

    Jämfört med 2018, har ambitionerna höjts rejält. Bland annat fick partierna i den aktuella undersökningen ranka hur angeläget det är att satsa på cirkulär ekonomi efter coronakrisen på en skala 1– 10. Medelvärdet hamnade på 8,3 och två partier (C och MP) satte en tia.

    Samtliga partier säger sig också vilja mäta hur cirkulärt Sverige är.

    Samtliga vill också främja återvinning men Monica Bellgran, professor i industriell produktionsledning, KTH och ledamot i Delegationen för cirkulär ekonomi, som i seminariet kommenterade kartläggningen, menade att cirkulär ekonomi fortfarande är alltför förknippat med avfall och återvinning och att vi måste ta oss längre upp i värdekedjan – till designfasen. Fem av de sju partier som svarat på kartläggningen hade även angett designfrågor som prioriterade, vilket uppskattas av Cradlenets ordförande Carolina Togård.

    – Det är glädjande att partierna satt flera mål som främjar cirkulär ekonomi uppströms! Det är en förbättring sedan förra kartläggningen som Cradlenet gjorde, säger Carolina.

    Anders Wijkman, ordförande i Circular Sweden var också positiv till partiernas ambitioner.

    – Äntligen börjar det hända saker, sa han under seminariet men höjde samtidigt ett varningens finger för silotänk. Det behövs en bredare diskussion. Prata med dem som jobbar med skattefrågor.

    I övrigt var det ganska spridda skurar bland prioriteringarna. Noterbart är att endast MP angett att de vill sätta mål för cirkulär ekonomi samt att endast V och S svarat att de vill se ett utbyggt pantsystem. Under seminariet blottades även en skiljelinje vad gäller synen på skogen. C ser skogen som hållbar resurs, medan MP vill se ökat skydd. L förklarade sig ligga någonstans mittemellan ”som de tråkiga folkpartister vi är”.

    Vad blev då resultatet av kartläggningen? Centern tog hem segern med flest prioriterade åtgärder, SD hamnade sist. Flera menade dock att de varit dåliga på fylla i enkäten och att de visst prioriterar eller har förslag på fler områden. MP ville också betona vikten av att minska konsumtionen som saknades i enkäten, vilket stöddes av Anders Wijkman. Kristdemokraterna svarade inte på enkäten.

    Länk till utvärderingen

    Politiker som medverkade under evenemanget:
    Amanda Palmstierna (MP), riksdagsledamot Joar Forssell (L), riksdagsledamot
    Elin Segerlind (V), riksdagsledamot
    Magnus Ek (C), riksdagsledamot

    Medverkande i expertpanelen under seminariet:
    Anders Wijkman, ordförande, Circular Sweden och hedersordförande, Club of Rome
    Monica Bellgran, professor i industriell produktionsledning, KTH och ledamot i Delegationen för cirkulär ekonomi

  • Bild från vegoeco.se

    Partiutfrågning 2018

    Under den första partiutfrågningen 2018 var det Vänsterpartiet och Centerpartiet som hade högst ambitioner för cirkulär ekonomi. Miljöpolitiska talespersoner från Vänsterpartiet och Centern fanns på plats. Jens Holm, riksdagsledamot (V), höll med om att det är ett problem att vi har ett ekonomiskt system som premierar dåliga val.

    – Regleringsmakten ligger hos politikerna. Om vi inte hade infört pantsystemet skulle vi inte haft så stor återvinning av flaskor som vi har idag, sa Jens Holm.

    Kristina Yngwe, riksdagsledamot (C), vill att det ska finnas regler för cirkulär ekonomi på EU-nivå men att vi utöver detta även behöver sätta nationella mål. Kristina framhöll framför allt två saker som viktiga, dels skärpta regler för företag för att nå hållbart företagande men även att stärka konsumenträtten. Exempel på det kan vara att redovisa en produkts livslängd och att rätten att reklamera en vara ska följa med produkten istället för individen.

    Fler medvarkande var Åsa Domeij och Anders Wijman som expertpanel.

Cradlenets prioriterade frågor inför nationella klimatmötet 2023

Inför regeringens nationella klimatmöte den 16 juni 2023 driver Cradlenet tre prioriterade frågor:

  1. Inför en nollvision för utsläpp och avfall

  2. Formulera ambitiösa cirkulära mål

  3. Bjud in till samarbete

Cirkulärt valmanifest 2022

Inför valet 2022 tog Cradlenet fram ett cirkulärt valmanifest med 15 konkreta förslag inom fem områden som vi uppmanar Sveriges politiker att genomföra.

Cradlenet driver även frågan om cirkulär omställning inom EU och på global nivå.

Cradlenets högnivåseminarium om cirkulär ekonomi i EU

Övergång till en cirkulär ekonomi inom EU är en prioriterad fråga men vad händer egentligen på EU-nivå och hos medlemsländerna? Hur går det för de internationella storbolagen? Vilka nationella policyer behövs för att underlätta övergången till en cirkulär ekonomi?

2018 bjöd Cradlenet, Europakommissionen och Nederländska ambassaden in till ett halvdagsseminarium i Europahuset om cirkulär ekonomi inom EU. Läs mer om evenemanget och se inspelningen här nedanför.

Talare på seminariet

Programme

13.00 Welcome and a short introduction to circular economy in the EU
by Johan Wullt (TBD), Head of Press, Media & Communication at the European CommissionRepresentation in Sweden or Katarina Areskoug Mascarenhas (TBD) Head of the European Commission Representation in Sweden.

13.10 The Swedish circular ambitions
Per Bolund, The Swedish Minister for Financial Markets & Consumer Affairs

13.30 The Netherlands have the most ambitious circular targets – what’s next?
Rob Boerée, Inspirer at Start Circular and former Director at the Ministry of Economic Affairs

13.45 Finland’s road map for transition to a circular economy
Kari Herlevi, Project Director Circular Economy at Sitra

14.00 What can the business sector bring to the circular table?
Johan Widheden, Senior Sustainability Specialist AkzoNobel,
Annick Boyen, Vice President Sustainable Business and Communication, for Europe Unilever,
Flavio Santos, Country Manager Philips Lighting

15.10 Katarina Areskoug, Head of the European Commission Representation in Stockholm

15.15 How can we make EU a global leader in the circular economy?
Jyrki Katainen, European Commission Vice-President for Jobs, Growth, Investment and Competitiveness interviewed by Anders Wijkman co-president of the Club of Rome

16.15 Final remarks
Ines Coppolse, Ambassador of the Netherlands
Elin Bergman, Chairman Cradlenet