KGK
1. Hur arbetar ni med cirkulär ekonomi idag?
Cirkulär ekonomi är ett av våra tre fokusområden i vår hållbara strategi. Som distributör och generalagent av ett stort sortiment av produkter till fordonsbranschen ser vi att vi har påverkan på vår planet genom bland annat medverkan till produktion, transport och att vi genererar avfall.
Sedan lång tid har vi, i samarbete med många av våra leverantörer, arbetat med ett pant- och retursystem av stommar. Bromsok, startmotorer och turboaggregat är några av artiklarna som samlas in i vårt logistikcenter, för att med jämna intervaller transporteras tillbaks till leverantörerna för renovering. Stomhanteringen bidrar på så sätt till ökad återanvändning och minskad nyproduktion av reservdelar. Vi har vår egen renovering och bytessystem för ZF växellådor och axlar för bussar och olika arbetsmaskiner. Vi har ett eget insamlingssystem för packlådor i plast som vi använder för att packa och distribuera våra produkter till Autoexperten istället för att använda nya packkartonger.
2. Varför blir ni medlemmar i Cradlenet?
Vi tror på kraften i ett nätverk för kunskaps- och erfarenhetsutbyte och Cradlenet är verkligen en källa av expertis och även en plattform för att möjliggöra samarbete. Vi ser också att utbudet som t.ex Cirkulära fredagar kan nyttjas av alla våra medarbetare ,vilket blir ett verktyg för oss att sprida kunskap om cirkulär ekonomi.
3. Har ni något cirkulärt initiativ som ni är extra stolta över?
Förutom vår ZF-verkstad som renoverar bland annat växellådor och bromsok till kollektivtrafik som ju i grund och botten bygger på cirkularitet så är vi stolta över lanseringen av tjänsten begagnade bildelar. I samarbete med bildemonterare utökas Autoexpertens verkstäders sortiment med begagnade bildelar.
4. Har ni stött på någon särskild utmaning som ni tror att fler brottas med?
Normer i samhället som nedvärderar t.ex begagnat och som förknippar begagnat med exempelvis sämre kvalitet.