RE:Source

Cecilia Tall, programchef RE:Source

Varmt välkomna som medlemmar!

Hur arbetar ni med cirkulär ekonomi idag? 
RE:Source är ett strategiskt innovationsprogram som finansierar projekt som bidrar till en cirkulär ekonomi och en hållbar materielanvändning. Vi tar även fram kunskap i form av rapporter, som ska hjälpa svenska aktörer att prioritera framtida insatser och strategier.

Varför blir ni medlemmar i Cradlenet?
Vi ser en stor möjlighet till ett givande utbyte. Både RE:Source och Cradlenet har stora nätverk som kan dra nytta av varandra i arbetet mot en mer cirkulär ekonomi.

Har ni något cirkulärt initiativ som ni är extra stolta över?
Det finns väldigt många eftersom det startats cirka 250 projekt inom RE:Source, men vi skulle ändå vilja lyfta fram våra projekt inom cirkulär upphandling. Värdet av de upphandlingspliktiga inköpen uppgick 2020 till 819 miljarder kronor, vilket motsvarar drygt en sjättedel av BNP (Källa: Konkurrensverket)

RE:Source har bland annat sett till att en karta för cirkulär upphandling, som utvecklats i Flandern, togs till Sverige. Den används nu av Upphandlingsmyndigheten och svenska kommuner och är ett användbart stöd för att jobba med cirkulär upphandling i praktiken.

Om man vill veta mer om våra projekt och vad de kommit fram till så kan man botanisera i vår projektdatabas, där det finns massor av intressant information!

Har ni stött på någon särskild utmaning som ni tror att fler brottas med? Vilka lärdomar har utmaningen lett till?
En allt oftare återkommande insikt är att samhället verkligen måste börja göra ”rätt från början” ur ett resursperspektiv. Alltför många initiativ, oavsett sektor, fokuserar på att lösa ett problem som inte borde ha uppstått från första början. Det kan exempelvis handla om att utveckla avancerade återvinningsprocesser för en produkt som inte är designad för att återvinnas, i stället för att satsa på att ändra designen så att återvinningen löses med en enklare metod eller t.o.m. utveckla tjänster som helt ersätter behovet av produkten och därmed avfallet.

Lärdomen från RE:Source sida är att programmet behövde gå från avfallsfokus som vi hade när programmet startade 2016, till en tydlig inriktning mot en hållbar resursanvändning inom planetens gränser.

Läs mer på RE:source webbsida 

Föregående
Föregående

Climepact

Nästa
Nästa

TINI