Minskat slöseri drivkraften för cirkulärt möbelföretag
I IT-företaget Ateas ombyggda, toppmoderna lokaler i Kista består inredningen till största delen av företagets egna gamla möbler som återbrukats. Det blev möjligt tack vare Recycling Partner (RP) vars mission är att minska resursslöseriet.
John Hultberg, grundare Recycling Partner och Pernilla Möller, facility manager Atea i en av de omklädda sofforna.
Cirkulära kontorsmöbler minskar slöseri och sparar pengar
Ateas luftiga och ljusa lokaler på Kronborgsgränd i Kista andas IT-företag i varje tygfiber. Det är enhetligt, modernt och stilrent. Föga kan man ana att i princip alla möbler i det 7 444 kvadratmeter stora kontoret är återbrukade – upputsade, omklädda eller ombyggda till nytt liv i ny skepnad.
– Det vi gör annorlunda tycker vi är att vi utgår från det kunden har. Vi är ingen handlare som vill köpa billigt och sälja dyrt. Vi vill att kunden återanvänder det man har och brukar det effektivt. Vår grej är att minska slöseriet.
Det säger John Hultberg, ägare och grundare till Recycling Partner, RP, med vars hjälp Atea kunnat bygga ett helt nytt kontor på stommen av det gamla. Företaget har funnits i 18 år och föddes när John, som har en bakgrund inom logistik, en dag gick förbi postens förra huvudkontor på Vasagatan.
– Posten skulle flytta till Tomteboda och hade stora containrar där de slängde, i mitt tycke, fullt brukbara möbler. Jag kände att det var fel.
Det var inte bara slöseri, tyckte John, utan det uppstod också många kostnader kring hanteringen. Posten hade hyrt väktare som bevakade containrarna och betalade för magasinering av möbler som ingen någonsin sedan använde eller ens kände till att de fanns.
– Vi startade med visionen att minska slöseriet. Det var inte så gångbart då men idag har vi kunder som säger att det viktigaste är att det är hållbart. Tiden har sprungit ikapp oss – på ett positivt sätt.
När RP tar sig an ett uppdrag är ambitionen att i första hand cirkulera företagets egna möbler.
– Första steget är att kartlägga. Det står till exempel mycket möbler i källare och förråd. Återanändning rakt av är det finaste, men om det inte funkar tittar vi på om vi kan bygga om, berättar John.
Ett sådant exempel är skrivbord. Nu när många använder laptops och pappershögarna i princip har försvunnit har också skrivborden blivit mindre. Med ny skiva kan stativen återanvändas. Miljövinsten är fortfarande betydande då skivan står för en låg miljöbelastning.
Det John är mest stolt över i Ateafallet är just antalet skrivbord som återanvänts.
– Det kanske inte är det sexigaste att berätta om, men det är på volymprodukterna vi kan göra mest skillnad.
Pernilla Möller är Facility manager för Ateas huvudkontor i Kista. Hon berättar att den övergång till ett aktivitetsbaserat arbetssätt som föranledde ombyggnaden innebar att företaget behövde färre skrivbord och stolar. De övertaliga såldes vidare av RP och Atea fick en liten slant. Övriga passades in i de nya lokalerna.
– Det var ett enormt pusslande. Alla är inte lika, men jag tror inte man märker det.
Japansk fiskmarknad
För de möbler kunden inte kan behålla vidgas cirkeln till RP:s övriga kunder. Bara för att funktionen för en kund inte behövs är ju möbeln inte kasserad, konstaterar John.
– Det Atea inte kunde behålla hamnar till slut hos någon annan. Gärna direkt, utan att de behöver gå via oss, säger John.
RP har visserligen lager men John betraktar det som ett misslyckande om möblerna hamnar där. John berättar att det brukar råda febril aktivitet på kontoret när medarbetarna scannar databaserna och kartlägger vad som är på väg in.
– Det är som en japansk fiskmarknad. "Någon som har 10 av den här?", "Jag har på väg in!"
När man jobbar med återbruk i grunden behöver kunderna ha lite mer framförhållning. Därför vill RP komma in tidigt i processen så att de, som John uttrycker det, kan börja fiska. Det är inte helt enkelt, men RP försöker ha en dialog med hållbarhetsansvariga för att väcka tankar tidigt. En annan utmaning är att sälja in möjligheten att hyra möbler.
– Det är gamla traditioner som fortfarande lever kvar. Möbeln kanske håller i 20 år men skrivs av på tre. Det blir noll i böckerna, men moder jord tycker inte det är noll.
De möbler som inte kan cirkuleras rakt av fräschas upp, repareras eller byggs om.
– Vi renoverade hundratals arbetsstolar åt Atea, säger John. Det är vanligt att armstöd eller gasfjädrar går sönder men de går att byta. Vi räddar reservdelar från trasiga möbler, och vi har färdiga överdrag för sitsar som vi bara drar på. Om jag säger att vi har 60 stolar här så innebär det att det ligger 60 ställningar, hjul och sitsar.
I väntan på en behövande sittdel.
– De stolar vi inte kunde använda sålde RP vidare. Vi köpte till likadana som är återbrukade men som är som nya, berättar Pernilla.
Enligt Pernilla var det en slump att Atea började samarbeta med RP, men när det väl var så fanns det ingen återvändo.
– Vi hade massa gamla skrivbord som vi behövde byta till mindre. Det var så enkelt med RP och vi fick ett så bra bemötande. Dessutom visste vi att de tog hand om grejerna på ett bra sätt. Vi bytte ut skivorna och behöll stativen.
När det var dags för den stora ombyggnationen av Kistakontoret fick RP göra en inventering. Inventarielistan lämnades sedan till inredningsarkitekten med uppmaningen att så mycket som möjligt skulle återanvändas. Förutom skrivbord och stolar har fåtöljer och soffor fått ny klädsel och köksstolar lackerats om.
– Man måste titta på varje möbel individuellt för att se vad just den behöver, säger John. Den största utmaningen i Ateafallet var att få ihop antalet återanvända möbler då det var lite kort om tid. Det är visserligen ovanligt att vi lyckas med 100 procent. För ett projekt med 100 arbetsplatser brukar vi ligga på 80/20.
Soffa omklädd med tyget i skärmväggar som man har mellan skrivbord.
Möbler som kan leva länge finns det flera exempel på. En bänk som varit i en skola i Nacka kom tillbaka till RP efter tio år. På kontoret står en kaffemaskin som en kund ville slänga och som RP sedan dess använt i sju år. Pernilla berättar att Atea för flera år sedan skickade några bruna, slitna soffor till RP.
– Senare var jag på besök hos dem och fick syn på en jätteläcker soffa i utställningen. Den verkade bekant på något sätt, och då visade det sig att det var vår gamla som fått nytt liv.
Hos RP är cirkeln alltid rund.
Fakta
Ombyggnaden av Ateas lokaler resulterade i en besparing på 83 394 kg CO2e, vilket motsvarar 22 varv runt jorden med en normal småbil.