Återigen står Cradlenet värd för den Cirkulära scenen på Nordic Sustainability Expo och i år bjuder vi på flera spännande programpunkter!
Cradlenets program 10 maj
09:50–10:10 Nordisk lansering av elektronik som tjänst
Flera stora internationella företag håller på att förbereda globala (!) lanseringar av produkt-som-tjänst. Konsumenter kommer kunna prenumerera på exempelvis en mobiltelefon cirkulärt direkt via hemsida eller i butik. Prylarna kan sedan när som helst uppgraderas eller lämnas tillbaka för rekonditionering och möter sedan nya användare i kommande livscykler innan de slutligen återvinns. I denna panel avslöjar Foxway och Samsung sina ambitiösa satsningar och berättar hur de lyckades skapa de första internationella erbjudandena för produkt-som-tjänst (PaaS).
Talare: Ove Lidström (Foxway), Oscar Nöjd och Matilda Norrman (Samsung). Moderator: Sofia Sundström (Cradlenet)
10:15–10:35 CSRD: first EU reporting standard with circularity 🇬🇧
The Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is the new EU legislation requiring companies to publish regular reports on their environmental and social impact activities. It helps investors, consumers, policymakers, and other stakeholders evaluate companies' sustainability performance.
For the first time, reporting supply chain sustainability and circularity performance, becomes legally binding in all EU countries.
Learn more about CSRD by listening to Josefin Borg, who is an expert in sustainable finance at the consulting company Ramboll. She leads their work in areas such as the EU's new and upcoming legislation on sustainability reporting and transparency, and she supports companies in the implementation of, for example, CSRD, the EU taxonomy and SFDR. Josefin strives to make complex EU legislation more concrete and easy to understand.
Speakers: Josefin Borg (Ramboll). Moderator: Sofia Sundström (Cradlenet)
10:40–11:00 Så hjälper vi konsumenter att köpa återbrukad elektronik
Hur kan vi minska returer och öka begagnathandeln? Kan vi göra köp av återbrukad elektronik trygg och förutsägbar för konsumenten? I denna panel diskuterar vi hur köpupplevelsen kan förbättras för återbruk mot bakgrund av att Hållbar E-handel har tagit initiativ till att utveckla standardiserad gradering av skick på andrahandsprylar.
Talare: Andreas Anderholm Pedersen (GIAB Nordic), Sebastian Holmström (Inrego), Otto Froom (3StepIT). Moderator: Sofia Sundström (Cradlenet)
11:05–12:00 Produkt som tjänst – metod för omställning
Lansering och presentation av en metod för att utveckla affärsmodeller där produkter säljs som funktion och på så sätt möjliggör cirkulära resursflöden och förlängd livslängd på produkter.
Lär dig hur du kan använda metoden och möt tre bolag som har använt den. Företagen – Rebel Light, Accus och Hako Ground and Garden – kommer att presentera de tjänstebaserade produkterbjudanden som de utvecklat med hjälp av metoden samt tala om lärdomar från det pilotprojekt för omställning till tjänstebaserade affärsmodeller som drivits i samarbete med Stena Circular Consulting och Cradlenet.
Projektet Tjänstebaserade affärsmodeller – övergång till PaaS i praktiken syftar till att ge små och medelstora företag bättre förutsättningar för att implementera affärsmodeller centrerade kring PaaS. I en rapport som tagits fram inom projektet identifieras nio centrala utmaningar som försvårar övergången till PaaS. Till varje utmaning ger rapporten exempel på åtgärder för att lösa dem, utöver detta innehåller den en praktisk metod för utveckling av en PaaS affärsmodell. Projektet är finansierat av Tillväxtverket och Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF).
Talare: Märta Bergfors (Stena Circular Consulting) Felicia Gustafsson (Stena Circular Consulting), Amanda Cawood (Accus), Rickard Lundell (Rebel Light), Jonas Tapper (Hako Ground and Garden). Moderator: Christian Engene (Cradlenet)
13:50–14:10 Cirkulär affärsutveckling i praktiken – så gör du!
Vi vet att vi behöver börja jobba cirkulärt för att kunna fortsätta ha ett gott liv inom planetens gränser. Men hur ska det gå till i praktiken? Hur kan företag börja arbeta med cirkulära affärsmodeller redan idag, i ett ekonomiskt system som fortfarande bygger på linjära principer? Möt två företag som berättar hur de har gått tillväga för att ta sig förbi linjära utmaningar och lyckats bygga en välfungerande cirkulär affär.
Varje dag slängs över 200 ton bröd i Sverige. Crumbs bestämde sig för att göra nåt åt detta. Företagets grundare och VD Niclas Tunebro berättar om hur de samarbetar med bryggerier, bagerier och butiker mot visionen att utrota brödsvinnet och hur de gör för att varje år nå allt bättre resultat både vad gäller brödsvinn och ekonomi.
TINI kombinerar gedigen skräddarkunskap med ny teknik för att skapa ett 100% cirkulärt klädsystem. I utformandet av sin affärsmodell har de gått till grunden med vad som får människor att känna att de har allt de behöver. Hör företagets VD Johanna Mörk och grundare och designer Tini Warg berätta om hur de genom kvalitet, funktionalitet och estetik hjälper sina kunder att skala ner sitt klädbehov samtidigt som företaget kan skala upp sin affär.
Talare: Niclas Tunebro (Crumbs), Johanna Mörk och Tini Warg (TINI). Moderator: Sofia Sundström (Cradlenet)
14:15–14:45 Tre ingredienser för att skapa cirkulära samhällen
För att bygga cirkulära, resilienta samhällen behöver vi designa såväl processer på systemnivå som vår fysiska livsmiljö på ett sätt som motiverar varje individ att positivt bidra till sitt lokalsamhälle. Men hur? Tre viktiga ingredienser är ett näringsliv i samverkan, välfungerande marknadsplatser och engagerade företag.
Jakobstadsregionen i Finland arbetar aktivt med att hjälpa företag med omställning av affärer och verksamheter. Hör Pia Holkkola-Löf berätta om hur de med en regional färdplan för hållbarhet och cirkulär ekonomi och den framgångsrika “kaffemodellen” har skapat samarbete, motivation och konkret omställning i regionens bolag.
Återbrukade produkter följer inte samma förutsägbara process som nytillverkade produkter och kan vara svåra att hitta. Hur får jag till exempel reda på att 20 dörrar har blivit tillgängliga från en ombyggnad i Halmstad? Hur kan jag lita på att produkterna är i gott skick? Detta ville projektet CCBuild hitta en lösning på. Carina Loh Lindholm berättar om det som började som ett pilotprojekt och som nu har blivit en fullt utvecklad produktbank med tillhörande marknadsplats med ett aktivt nätverk av cirka 130 aktörer som använder plattformen som stöd för cirkulära byggprojekt.
Ett företag som konkret bidrar till cirkulära lokalsamhällen är Brukspecialisten vars affärsmodell bygger på att vårda och återbruka tegel och husfasader. Hör Jacob Steen berätta om hur företaget använder cirkulära strategier för att stärka ekonomisk, biologisk och social hållbarhet runt byggnaden under hela dess livstid.
Talare: Pia Holkkola-Löf (Jakobstadsregionens utvecklingsbolag Concordia Ab), Carina Loh Lindholm (CCBuild), Jacob Steen (Brukspecialisten). Moderator: Sofia Sundström (Cradlenet)