Tillbaka till alla evenemang

Cirkulära scenen på Nordic Sustainability Expo – dag 2

Välkommen till ett fullspäckat schema på Cirkulära scenen där Cradlenet står värd. Vi bjuder på massor av intressanta talare och programpunkter – helt gratis!

Program onsdag 18 maj

10:00–10:25 Win-win-win i den cirkulära värdekedjan

I en cirkulär ekonomi krävs samarbete med kunder, leverantörer och användare. Hur får vi alla att jobba mot samma mål?

Sedan 1997 förser Svenska Retursystem dagligvaruhandel och restauranger med återanvändbara lastpallar och lådor genom sin cirkulära affärsmodell. Företagets hållbarhetschef, Pontus Björkdahl, berättar om framgångsfaktorerna som ger vinster längs med hela värdekedjan.

Antrop arbetar med kunddriven affärsutveckling och använder designmetodik för att skapa tjänster, beteenden och förändring. Den cirkulära tjänstedesignern Maria Klint arbetar specifikt med cirkulär affärsutveckling och beskriver hur de använder designmetoder för att utveckla och samskapa nya affärsmodeller i konstruktiva samarbeten mellan olika aktörer i värdekedjan.

Medverkande: Pontus Björkdahl, hållbarhetschef Svenska Retursystem; Maria Klint, Cirkulär Tjänstedesigner på Antrop. Moderator: Mimi Diego.

Pontus Björkdahl, Maria Klint, Mimi Diego.

Pontus Björkdahl (foto: Jennifer Glans), Maria Klint (foto: Michel Adamek), Mimi Diego.

10:30–10:55 Cirkulär ekonomi i EU:s taxonomi

I år trädde de två första delarna av EU:s taxonomi i kraft med fokus på de två första målen: att begränsa och anpassa sig till klimatförändringarna. Under våren presenteras de första utkasten för taxonomins övriga fyra mål ​​där övergången till cirkulär ekonomi är ett. Varför behövs taxonomin och hur kommer den att påverka vanliga företag?

Marie Baumgarts leder KPMG:s hållbarhetsrådgivning i Sverige och är en av landets främsta experter på den nya EU-taxonomin. I sin tidigare roll som hållbarhetschef på SEB var hon med och arbetade fram taxonomin genom sin medverkan i EU-kommissionens expertgrupp för hållbara finanser. Marie berättar om hur processen gick till och varför övergången till cirkulär ekonomi är ett av taxonomins sex mål.

Emelie Persson Lindqvist arbetar med hållbara finanser på Handelsbanken och bedömer att taxonomin kommer att leda till ökad transparens och göra hållbarhetsarbete centralt för företags finansiering. Emelie berättar om hur taxonomin kommer att påverka företagen, såväl i deras dagliga verksamhet som i frågor om finansiering och rapportering – med särskilt fokus på övergången till cirkulär ekonomi.

Medverkande: Marie Baumgarts, ​​Partner, Head of Sustainability Advisory KPMG, tidigare medlem i EUs Tekniska Expertgrupp (TEG); Emelie Persson Lindqvist Sustainability Specialist, Sustainable Finance Handelbanken. Moderator: Mimi Diego.

Marie Baumgarts, Emelie Persson Lindqvist, Mimi Diego.

Marie Baumgarts, Emelie Persson Lindqvist, Mimi Diego.

11:00–11:25 Från linjär till cirkulär: så gjorde vi

De allra flesta företag är idag anpassade efter vår traditionella linjära ekonomi. Men såväl lagstiftning som efterfrågan pekar på att vi alla måste ställa om. Hur gör vi det och var ska vi börja?

Atea är Nordens största återförsäljare av arbetsplatsrelaterad IT. År 2030 ska företaget ta tillbaka lika många produkter som de sätter på marknaden. Camilla Cederquist som är projektledare hållbarhet berättar om hur omställningen mot en cirkulär affärsmodell påverkar företagets processer och vilka utmaningar och möjligheter det innebär.

Skyltföretaget Accus grundades 1965 och har länge haft en linjär affärsmodell. Men för några år sedan bestämde de sig för att börja arbeta cirkulärt. Idag erbjuder de cirkulärt designade skyltar, Cradle to Cradle®-certifierade skyltsystem och skylt som tjänst. Projektansvarig Amanda Cawood kommer berätta om Accus resa från unika engångsprodukter till cirkulära system och vad omställningen har inneburit för lönsamheten, nyckelfaktorer för att lyckas och utmaningar längs vägen.

Medverkande: Camilla Cederquist, projektledare hållbarhet Atea; Amanda Cawood, projektansvarig Accus. Moderator: Mimi Diego.

Camilla Cederquist, Amanda Cawood, Mimi Diego.

Camilla Cederquist, Amanda Cawood, Mimi Diego.

11:30–11:55 Framtidens samhälle byggs cirkulärt 🇬🇧

Cirkulär ekonomi är en nödvändighet för att vi ska nå de globala målen. Framtidens samhälle är ekonomiskt, ekologiskt och socialt hållbart. Så hur tänker de som idag arbetar med att utforma det samhälle vi kommer att leva i imorgon?

Stadsutvecklaren Atrium Ljungberg fokuserar på hur de kan öka andelen återvunna och återbrukade byggmaterial, öka cirkuläriteten på sina platser och utformar grönområden för att skapa attraktiva och hållbara miljöer där det är lätt för individen att göra rätt. Företagets hållbarhetsansvariga, Saga Jernberg, ger en spaning om hur cirkulär samhällsutveckling kommer förändra sättet vi lever och interagerar med större välmående för människor och natur.

2011 förstördes Oslos regeringskvarter i ett bombdåd. När kvarteren skulle byggas upp igen fattades beslutet att göra det hållbart och cirkulärt. En av dem som var med i projektet är Elin Hansen, som då arbetade som miljörådgivare på Statsbygg och idag arbetar som projektledare på Loopfront. Elin berättar hur de första gången någonsin (i världen!) återanvände bärande betongelement från gamla byggnader i de nya samt hur en norsk standard för återanvändning av bärande betong utvecklades som en konsekvens av projektet.

Programpunkten ges delvis på engelska.

Medverkande: Saga Jernberg, Hållbarhetsansvarig Atrium Ljungberg; Elin Hansen, Chef för cirkulär rådgivning, Skandinavien. Moderator: Mimi Diego.

Saga Jernberg, Elin Hansen, Mimi Diego.

Saga Jernberg, Elin Hansen, Mimi Diego.

Föregående
Föregående
18 maj

Ready, Set, Go Circular!

Nästa
Nästa
20 maj

Cirkulär fredag tema: The circular business transition game