Modulex (f.d. Accus)

Andre_Zandelin webb.jpg

André Zandelin, VD, Accus.

(Notera att Accus bytt namn och blivit en del av Modulex efter att den här intervjun genomfördes.)

Accus projekterar, designar och levererar hållbara skyltkoncept. Accus har gjort en spännande resa och ställt om från en linjär till en cirkulär affärsmodell.

Hur kan Accus bidra till omställningen till en cirkulär ekonomi?
När företag flyttar och ändrar grafiskt profil leder det ofta till att fullt fungerande skyltar blir avfall. Vi vill minska varumärkens och skyltars ekologiska fotavtryck genom att skapa cirkulära skyltflöden. Vi erbjuder skyltar som är designade för flera användningscykler – modulära flergångsskyltar där 99% av skylten kan återanvändas. Som användare kan man välja att hyra skylten och funktionen av att synas, eller äga skylten med möjlighet till pant den dagen skylten ej längre behövs. Vi erbjuder abonnemang och tjänster för uppdatering och underhåll.

Vi designar även skyltar som unikt formas efter kunders logotyper. För dessa skyltar där fler användningscykler är svårare att få till, fokuserar vi på att minimera materialresurser, använda återvunna och biobaserade material och designa produkter som är både enkla att underhålla och att separera vid en slutlig återvinning.  När skyltarna kommer i retur kan vi fånga upp komponenter för återanvändning. I samarbete med GIAB och Returhuset har vi även börjat ge vackra skyltbokstäver ett andra liv som inredning.

En viktig del i vår omställning är transformationen från produktleverantör till leverantör av funktion och värde. Tidigare stod själva produkten skylt i centrum för vårt kunderbjudande. Numera är vårt erbjudande mer centrerat kring vår expertis att skapa visuell hållbar kommunikation. Vi skapar idag mer värde med mindre materiella resurser.

Vilka åtgärder behöver genomföras för att snabba på omställningen till en cirkulär ekonomi?
För oss har det varit av stor vikt att få till samspelet mellan produkter, affärsmodeller och system för recirkulering. Om vi inte har en understödjande affärsmodell och ett system där returlogistik fungerar riskerar produkter bli cirkulerbara istället för cirkulära. Vi ser också vikten av samverkan som viktig för att skynda på omställningen. Som företag behöver vi samverka med kunder, leverantörer, återvinningsföretag, offentlig sektor m.fl. för att snabbare kunna gå från linjära till cirkulära lösningar.
Jag hoppas och tror att offentlig sektor kommer ha en viktig roll framöver genom att i större omfattning efterfråga och handla upp cirkulära alternativ. Att LCA-perspektiv, cirkulära kriterier och mått i framtiden vägs in i offentliga upphandlingar.

Hur kan man som företagsägare motivera att investera i omställningen från en linjär till en cirkulär affärsmodell?
Det finns en stor positiv kraft i att bidra till hållbar utveckling. Att skapa positiv förändring inom företaget som leder till att minska företagets och dess kunders klimatpåverkan skapar mening, attraherar medarbetare och öppnar dörrar för nya affärer och samarbeten. Det är viktigt att våga börja någonstans. För oss på Accus har det inte inneburit att vi har gått ifrån att vara linjära till att bli cirkulära. Vi arbetar för att ständigt bli mer cirkulära och att skapa positiv påverkan i det vi gör.

Vilka utmaningar har ni stött på under tiden?
En utmaning har varit att kunder, arkitekter, stadsbyggnadskontor och vi själva uppskattar vackra unika skyltar. Vissa av dessa skyltar passar att ersättas av cirkulära flergångsskyltar. I andra fall fungerar det sämre estetiskt och arkitektoniskt. Vi har därmed behövt angripa utmaningen med att både vidareutveckla de skyltar som även fortsättningsvis är kundunika och samtidigt utveckla nya cirkulära skyltar som är designade för flera användningscykler.
En spännande utmaning har varit att skapa systemet för recirkulering. Från att vi tidigare lämnade nedtagna skyltar till återvinningsföretag, så har nu våra montörer blivit demontörer. Nedtagna skyltar omhändertas av oss själva och därmed har vi möjlighet att fånga upp produkter, komponenter och material för cirkulering och våra återvinningspartners får därmed i större utsträckning rena materialfraktioner för återvinning.

Har du ett boktips?
Donut ekonomi. Sju principer för en framtida ekonomi. (Kate Raworth)
Mycket läsvärd bok som inspirerar och utmanar.

Läs mer om Accus här: accus.se

Föregående
Föregående

Vakansa

Nästa
Nästa

3StepIT