Remanufaktur

1. Hur arbetar ni med cirkulär ekonomi idag? 
Vi arbetar för att möjliggöra cirkulär ekonomi genom design- och innovationsstrategi. Som exempel kommer produkter i en cirkulär ekonomi vara byggda på ett annat sätt än vi är vana att produkter ska se ut. En produkt kommer mer sannolikt vara del av tjänstesystem och vara konstruerad för fler användningscykler. Vi arbetar med eco-design och cirkulära strategier och leder projekt för en ny typ av produkter lämpade för en cirkulär ekonomi.

2. Varför blir ni medlemmar i Cradlenet?
För att det är ett så bra nätverk med massor av expertis och kunnande. 

3. Har ni något cirkulärt initiativ som ni är extra stolta över?
De mesta vi arbetar med är tyvärr sekretessbelagt. Men det är en väldig spännande kund vi arbetar med just nu, Stilride. Det är en elscooter som är designad och byggd på ett rätt unikt sätt. Chassit är i stort sett helt byggt kring en automatiserad process där plåtar viks i en så kallad industriell origami, till former som svetsas samman av robotar. Det möjliggör en rad stora fördelar, inte minst ur ett cirkulärt perspektiv. Chassit är nämligen byggt av ett material, utan massa plast-delar och extra processteg. Det öppnar upp för en mängd möjligheter kring materialbesparingar, förlängd livslängd och åter-tillverkning till exempel.

4. Har ni stött på någon särskild utmaning som ni tror att fler brottas med? Vilka lärdomar har utmaningen lett till?
Där omställningen av designstrategi och affärsmodeller kring cirkulär ekonomi inte går hand i hand uppstår en hel del konflikter. Det gamla linjära systemet mot det nya cirkulära. Adresserar man inte båda så kommer interna motsättningar att uppstå. Jag hörde någon kalla det ett linjärt-immunsystem, vilket jag tycker stämmer ibland. Jag tror på att våga utforska både produkt och affärsmodell samtidigt och testa marknaden!

Föregående
Föregående

Hippodrome

Nästa
Nästa

Coompanion Västerbotten