Stitch N Stones

Emma Ruzicka och Anna Nilsson medgrundare av Stitch N Stones.

Hur arbetar ni med cirkulär ekonomi idag? 
Vi har drivit vårt värderingsstyrda företag Stitch N Stones och arbetat med redesign av textil i 15 år. I vår studio mitt i Åre skapar vi nya produkter från lokala företags överblivna material, utslitna kläder och second hand fynd. Vi ser det som att vi bygger in små bitar av historia i våra skräddarsydda kepsar, hattar och accessoarer. Vi hjälper varumärken att jobba högre upp i avfallstrappan genom att dels laga reklamationer men även omvandla reklamerade plagg och restmaterial till nya, värdefulla produkter. Vi tror starkt på eftertänksam konsumtion och hoppas att vi kan inspirera i den riktningen med våra produkter och tjänster. Vi strävar efter att hjälpa företag omvandla sina avfallskostnader för textil till resurser och intäkter – en vinst för både planeten och affärerna.

Varför blir ni medlemmar i Cradlenet? 
För utbyte av inspiration, kunskap, erfarenhet och tillgång till ett fantastiskt nätverk. Vi ser fram emot nya samarbetspartners och nya insikter i det systemskifte vi tillsammans måste skapa. 

Har ni något cirkulärt initiativ som ni är extra stolta över? 
Vårt tjänsteerbjudande som riktar sig mot företag där vi strävar efter att omvandla företagets avfallskostnader för textil till en resurs och intäkt. Vi tittar på vad företaget har för textilt avfall och undersöker vad det finns för möjligheter med den cirkulära ekonomin i en workshop och design sprint. Vi designar nya produkter utifrån de textila resurser vi identifierat och tar fram prototyper. Vi sköter hela framtagningen av de upcyclade produkterna, från design till leverans med produktion i Sverige. Vi ser också att avfall från ett företag kan bli en resurs för ett annat, att skapa symbioser mellan olika företag och branscher är en viktig del av den cirkulära processen. Har man inget eget textilt avfall så kan vi fortfarande skapa remake produkter och branda dessa utifrån företagets profil.

Har ni stött på någon särskild utmaning som ni tror att fler brottas med? Vilka lärdomar har utmaningen lett till? 
Att cirkulära processer värderas orättvist, det är dags att sluta jämföra cirkulära processer med linjära processer med nya resursuttag. Vi måste börja värdera cirkulära lösningar utifrån deras verkliga påverkan och värde. ”Hur det går” för någon utifrån pengar som mått är fortfarande viktigare än vad man åstadkommer för effekter med det man ägnar sig åt. Vår största utmaning har alltid varit att prissätta, oavsett om det gäller produkt eller tjänst. En annan utmaning är okunskap om redesign och behovet av beteendeförändringar i textilbranschen. Det är fullt möjligt att använda befintlig textil som ses som avfall av företagen tex en utsliten jacka och omforma denna till något nytt istället för att producera nytt utifrån nya resursuttag. Utmaningarna lär oss ständigt vikten av att utbilda och kommunicera kring cirkulär textil och dess fördelar. 

Om Stitch N Stones

Nästa
Nästa

Click-In