Cirkulärt finansbolag får 278 miljoner i kreditgaranti från EU
Svenska startupen Lisa& har fått en kreditgaranti på 278 miljoner kronor från Europeiska Investeringsfonden (EIF). Finansbolaget är ensamma i EU om att ha specialiserat sig på att erbjuda krediter till bolag med cirkulära affärsmodeller. Med kreditgarantin kan de nu erbjuda finansiering till många fler företag med fördelaktiga villkor.
Avtalet med Lisa& är EIFs första kreditgaranti riktad till företag som erbjuder sina produkter som tjänst, Product-as-a-Service (PaaS). Med denna affärsmodell betalar kunderna en prenumerationsavgift baserad på tid eller användning medan företag behåller ägandet och ansvaret för produkterna. Modellen främjar effektiv användning, reparationer och återanvändning. Livslängden på produkterna ökar samtidigt som materialanvändning, avfall och utsläpp minskar.
Vad innebär kreditgarantin?
Kreditgarantin innebär att EIF täcker potentiella kreditförluster på utlåning upp till 278 miljoner kronor. Alltså, om Lisa&s kunder inte kan betala sina räkningar så täcker EIF en stor del av förlusten.
– I klarspråk betyder det att våra finansiella risker minskar. Därmed kan vi erbjuda krediter till fler bolag med bättre villkor vilket kommer leda till högre volymer och snabbare cirkulär omställning för fler bolag, säger Viktor Tingström, medgrundare till Lisa&.
Visar EUs ”obevekliga strävan att nå klimatmålen”
– Vi måste alla bli mer effektiva i hur vi använder verktyg och produkter i våra dagliga liv för att spara värdefulla resurser och minska avfall. Detta är den första av förhoppningsvis många kommande transaktioner som fokuserar på cirkulär ekonomi och visar vår obevekliga strävan att nå klimatmålen, säger Marjut Falkstedt som är VD för EIF.
EIF är en del av Europeiska Investeringsbanken (EIB) och har som uppgift att förbättra tillgången till finansiering för små och medelstora företag i Europa. Genom olika program och initiativ stöttar fonden EUs politiska prioriteringar. Lisa& garanti är en ny Sustainability Guarantee som ingår i investeringsprogrammet InvestEU. Detta är i sin tur en del av Green Deal, EUs långsiktiga handlingsplan för att uppnå klimatneutralitet och materialneutral tillväxt.
En övergång från försäljning och ägande till uthyrning och återanvändning av produkter bedöms ha stor potential att minska resurskonsumtion och utsläpp. Men företag som försöker etablera och skala PaaS-erbjudanden möter ofta utmaningar.
Problemet: svårt och dyrt för PaaS-bolag att attrahera investeringar
De flesta bolag behöver göra stora initiala investeringar för PaaS som sedan genererar förhållandevis små intäkter men löpande över lång tid. Trots att lönsamheten över tid kan bli bättre med PaaS bedömer banker och andra finansiärer ofta att PaaS-bolag har hög risk baserat på traditionella nyckeltal som är skapade för linjära affärsmodeller.
Banker accepterar i regel heller inte PaaS-bolagens tillgångar som säkerhet för lån. Konsekvensen är att kapitalkostnaderna blir höga för PaaS med linjär finansiering vilket gör det svårt att växa.
Små och medelstora bolag har dessutom ofta begränsade möjligheter att själva utveckla de system som krävs för att hålla reda på och underhålla uthyrda produkter. Därmed ökar investeringsbehovet och gör det ännu svårare att komma igång.
Lösningen: anpassade cirkulära krediter
Lisa& startades 2021 av Maria Snöbohm, Stefan Dahl och Viktor Tingström som lärde känna varandra på tidigare jobb på Nordea och Bank of America. De såg det stora gapet mellan de cirkulära innovatörerna och den linjära finansvärlden och insåg att det fanns ett behov som ignorerades av marknaden.
Därför började de tre grundarna utveckla en finansiell tjänst och ett administrativt system anpassat för PaaS. Att ha bra koll på prylarna och deras skick är en förutsättning för både finansiär och entreprenör. Genom kombinationen av krediter och digitala tjänster kan bolaget nu finansiera enskilda produkter ner till ett värde av 500 kr. Därmed kan de erbjuda finansiering till de flesta typer av produkter i de flesta branscher.
Lisa& är det första och än så länge enda finansbolaget i EU som specialiserar sig på att ge krediter till företag som erbjuder sina produkter som tjänst. Bland kunderna finns bolag som erbjuder elmopeder, elcyklar, möbler, konsumentprodukter, värmepumpar och laddstolpar till både privatpersoner och andra företag.
– Vårt syfte är att finansiera bolag med tjänster som ger hållbara samhällen och en friskare planet. Cirkulära affärsmodeller är bättre för slutanvändare, företagen och för miljön, säger Stefan Dahl som också är VD för Lisa&.
Lisa& och Cradlenet
Sedan uppstarten har Lisa& varit medlem i Cradlenet.
– När vi startade var vi nya på cirkulär ekonomi. Cradlenet har varit och är en fantastisk resurs. Vi lär oss massor genom det stora utbudet av webinarier med engagerade experter och entreprenörer. När vi behöver hjälp finns det alltid någon som kan ge stöd. Dessutom har vi vunnit kunder och har flera nya på gång via nätverket, säger Viktor Tingström.
– Ett stort och varmt grattis till teamet på Lisa&! Det är en stor bedrift för ett nystartat finansbolag att ta hem denna banbrytande cirkulära kreditgaranti. Vi applåderar också EUs tydliga målmedvetenhet och hoppas att banker och politiker på hemmaplan noterar signalen, säger Michel Bajuk, kanslichef för Cradlenet.
Cradlenet: Vad händer nu, blir det utlåningsfest?
Viktor: Haha, vi jobbar vidare med att stötta våra kunder och diskutera nya partnerskap. Vi ser förstås fram emot att öka takten och finansiera omställningen för fler företag med hjälp av garantin.
Cradlenet: Har du något tips till bolag som vill ha finansiering för PaaS?
Viktor: Varmt välkomna att kontakta oss!
Vill du veta mer om Product-as-a-Service? Se vår rapport och artikelserie där vi sammanställer metoder för omställning av produkter till PaaS.
Vill du komma i kontakt med Lisa&? Se deras hemsida!