Miljöpartiet och Pär Holmgren vinnare i cirkulär EU-rankning 2024

PRESSMEDDELANDE 2024-05-15

Miljöpartiet överlägsen vinnare i cirkulär rankning av EU-kandidaterna, den med högst cirkulära ambitioner blev Pär Holmgren (MP). Det visar den första undersökningen av sitt slag som genomförts av Cradlenet och Medveten Konsumtion.

Under fyra år har Cradlenet undersökt riksdagspartiernas cirkulära ambitioner. Centerpartiet har tidigare varit vinnare av rankningen av partiernas cirkulära ambitioner för Sverige bland annat 2023, men när det gäller EU-kandidaternas cirkulära ambitioner så tar Miljöpartiet vinnarplatsen i denna rankning.

Idag under Cradlenets och Medveten Konsumtions evenemang EU-kandidaternas cirkulära ambitioner 2024 där EU-kandidaterna inför valet har fått svara på en utskickad enkät där de har angett sina cirkulära ambitioner fick Miljöpartiet högst poäng för deras cirkulära ambitioner.

Under evenemanget presenteras först årets kartläggning och därefter får medverkande politiker berätta om sina partiers visioner och konkreta förslag till åtgärder.

EU-kandidater som svarat på enkäten

Evenemanget modererades av Jennie Grute Generalsekreterare på Medveten Konsumtion, Sofia Sundström Circular Transition Officer på Cradlenet och Elin Bergman Circular Impact Officer på Cradlenet.

Översikt av rankingen och partiernas poäng:

Ladda ner fullständiga enkätfrågorna och svaren här: Word, PDF

Evenemanget finns inspelat och publiceras på arrangörernas webbsidor efter evenemanget.

Pressbilder

Kontaktpersoner:

Elin Bergman, COO Cradlenet: elin@cradlenet.se, +46 739 662 349

Jennie Grute Generalsekreterare på Medveten Konsumtion: jennie.grute@medvetenkonsumtion.se, +46 73 430 5434

Om Medveten Konsumtion

Medveten Konsumtion är en ideell förening som arbetar för ökad kunskap kring konsumtionens påverkan på klimat och miljö. Vi stöttar konsumenter att bli cirkulenter, vilka är en del av den cirkulära ekonomin. Vi utbildar, föreläser och arrangerar event för att främja hållbar konsumtion genom att lyfta alternativ som att dela, hyra och cirkulera produkter. Vi stöttar individer att påverka sin omgivning, företag och politiker, genom att agera som cirkulenter.

www.medvetenkonsumtion.se

Om Cradlenet

Cradlenet ett av världens äldsta cirkulära ekonomi- nätverk som hjälper företag och organisationer med omställningen till cirkulär ekonomi.

Cradlenets vision är att Sveriges senast år 2035 har en cirkulär ekonomi på plats, som förutsättning för att nå det nationella klimatmålet år 2045.

www.cradlenet.se

Föregående
Föregående

Ny rapport: Företagens cirkulära ambitioner ökar

Nästa
Nästa

Se inspelningen av Circular Action Guide-lanseringen

PartiKandidatSvarar för
VJonas Sjöstedt (JS)Sig själv
SHeléne Fritzon (HF)Sig själv
MPAlice Bah Kuhnke (ABK)Sig själv
MPPär Holmgren (PH)Sig själv
MPIsabella Lövin (IL)Sig själv
CSvante Linusson (SL)
Emma Wiesner och Abir Al-Sahlani står bakom
Sig själv
MInget svar-
LKarin Karlsbro (KK)Sig själv
KDElla Kardemark (EK)Sig själv
KDAlice Teodorescu Måwe (ATM)Sig själv
SDBeatrice Timgren (BT)Sig själv