Initiativ för en global cirkulär färdplan
Cradlenet stödjer förslaget att påbörja ett internationellt samarbete för att inom ett år utforma A Global Roadmap for an Inclusive Circular Economy. Förslaget diskuteras på ett öppet evenemang idag onsdag 1 juni kl 1630–1800 inför FNs toppmöte Stockholm+50.
Förra veckan konstaterade Cradlenet i DN Debatt 23 maj att samarbete för cirkulär ekonomi måste ske globalt. Klimatutsläppen fortsätter att ackumuleras i oförminskad takt. Bara för att vi konsumerar eller producerar smartare här hemma blir inte fabriker i fjärran grönare. För att klara klimatmålen måste vi därför samarbeta internationellt och kombinera redan pågående och planerade klimatinvesteringar med en storsatsning på cirkularitet.
Leverantörskedjor och resursflöden är globala. Trots det saknas ett starkt internationellt cirkulärt samarbete. Även om viss produktion kan bli mer lokal behöver fabriker världen över ställas om med ny utrustning, bättre produktionsmetoder och cirkulära materialflöden för att nå en systemeffekt.
A Global Roadmap for an Inclusive Circular Economy
Inför Stockholm +50 har ett förslag på hur processen kan se ut diskuterats och utformats under ledning av tankesmedjan Chatham House. Ambitionen är att komma överens om en gemensam global vision och färdplan för cirkulär ekonomi för presentation på SDG Summit 2023. Förslaget kan du ladda ner här.
Färdplanen behöver omfatta tidsatta mål för cirkulära åtgärder och investeringar som kan minska de globala miljöproblemen och höja levnadsstandarden i utvecklingsländer. Planen behöver utgå från och synkroniseras med Science Based Targets, alltså de vetenskapligt förankrade klimatmålen i linje med Parisavtalet. Cradlenet anser också att det är avgörande för framgång är att formulera tydliga regler för hur länder rapporterar och följer upp resursanvändning och avfall och att harmonisera terminologi och lagstiftning.
Vill du delta i diskussionen om en global färdplan?
Syftet med dagens möte är att diskutera hur ett globalt samarbete för cirkulär ekonomi kan och behöver utformas. I dagordningen ingår även en genomgång av de mest brådskande och därmed högst prioriterade åtgärderna. Diskussionen avgör hur processen för initiativet efter Stockholm +50 kommer att se ut. Mötet leds av tankesmedjan Chatham House som är initiativtagare till förslaget.
Eventet livestreamas från One Planet Forum på Scandic Talk, Älvsjömässan. Mer info och registrering här!