Ny galleria för återbruk och cirkulär ekonomi
Den 26 mars slog den nya återbruksgallerian Re:store Höga kusten upp dörrarna i Härnösands centrum. Och intresset var skyhögt: under öppningshelgen lockade gallerians butiker, basar och marknadstorg tusentals besökare.
Re:store Höga kusten beskriver sig som “en helt vanlig och modern galleria – men ändå unik i sitt slag. Allt som säljs är återbrukat, återanvänt eller hållbart producerat”. Gallerian är ett kommunalt initiativ och vi ringde upp verksamhetsansvarig Linda Lundberg på Re:store Höga kusten AB för att höra mer om öppningshelgen och vad planerna är framöver.
– Det var helt galet. Vi var beredda på att det skulle komma mycket folk, men inte så mycket, berättar Linda. Vi gissar att det var mellan 1000 och 2000 personer där under öppningsdagen. Det är det största som har hänt efter pandemin. Det var otroligt lyckat även om det uppstod lite kaos här och där.
Gallerians återbrukskoncept bygger idag på tre olika affärsmodeller: ett marknadstorg där gallerians personal säljer hantverk och återbrukade produkter från ca 50 olika företag, en basar där privatpersoner hyr in sig på en plats och gallerians personal sköter försäljningen och slutligen: enskilda butiker som har sin egen personal och därmed även kan erbjuda fler tjänster som till exempel service, reparation och uthyrning.
– Det har varit svårt tidigare att förklara vad det är vi skapar, innan vi kunde visa det. Det är fler som vill vara med nu när de ser vad det är. Inom de närmsta veckorna måste vi möblera om för att skapa yta för nya företag. Bara första veckan hade vi studiebesök från folk som vill starta något liknande i Uppsala, Sundsvall och Stockholm.
Drömmen är att få in hantverket. Vi ser när sömmerskan sitter och syr i butiken så kommer folk fram och frågar, det blir mysig stämning.
På sikt är förhoppningen att kunna erbjuda fler tjänster för service och reparation. Det finns redan en sömmerska på plats och under våren är förhoppningen att en skomakare vill testköra någon dag i veckan. Flera kedjor är intresserade av att etablera sig och nu behövs entreprenörer som vill vara franchisetagare.
– Drömmen är att få in hantverket. Vi ser när sömmerskan sitter och syr i butiken så kommer folk fram och frågar, det blir mysig stämning, berättar Linda. Det är många som vill få saker reparerade, men vi saknar dem som vill driva företag.
För att hitta dessa entreprenörer kommer Näringslivskontoret på Härnösands kommun att bjuda in till seminarier under våren om vad det innebär att starta franchise. (Den som är nyfiken kan följa Re:store Höga kusten på Instagram och Facebook för att få reda på när datumen släpps.)
Gallerian finns i Åhléns gamla lokaler på en av de två gågatorna i Härnösand och har också en viktig social funktion.
– De här lokalerna har varit igenbommade sedan Åhléns lämnade. Nu öppnar vi upp centrum igen, ett ställe där det går att strosa. Vi vill levandegöra centrum både dagtid och efter stängning. Och vi har något för alla. Vi har fått beröm för att det är mycket öppna ytor. Man kan köra runt med permobil utan problem eller gå med rollator. Vi har ännu inte hela Åhléns lokal, men kanske utökar vi och skapar ett helt återbrukskvarter!
Med Re:store Höga kusten vill vi visa att återbruk inte alltid är loppis och smutsigt, utan rent och fräscht. Framförallt handlar det om att förlänga produkters livslängd.
Snart öppnar ett café som kommer att samarbeta med livsmedelsbutiker för att ta vara på varor som butikerna inte kan sälja och snart startar “Mötesplatsen Re:store” med olika kurser och aktiviteter där folk under trevliga former till exempel kan lära sig att klä om en stol, stoppa strumpor eller lära sig sy.
– I mitt uppdrag ligger också kunskapsspridningen: Vad är återbruk? Vad är cirkulär ekonomi? Varför är det viktigt? Vad kan du som privatperson göra? Med Re:store Höga kusten vill vi visa att återbruk inte alltid är loppis och smutsigt, utan rent och fräscht. Framförallt handlar det om att förlänga produkters livslängd.
Linda berättar att de märker av en ökande efterfrågan på hantverkstjänster både inom bygg och sömnad och att det behövs ett generationsskifte som hon tror att Re:store Höga kusten kan underlätta. I gallerian finns till exempel en mycket populär byggbutik där hantverkare lämnar in överblivna rörstumpar, kakel, mattstumpar och liknande från sina byggen.
– De som är verksamma idag behöver kunna visa upp sitt yrke och få ungdomar intresserade. I vanliga fall kanske de är ute på byggen, men nu finns en offentlig mötesplats. Unga kan komma hit och titta hur det går till och prata med hantverkarna. Här kan de lära sig och få upp intresset för att vara lärling eller göra praktik.
Det handlar också om samarbetsformer, att skapa samarbeten istället för konkurrens, att få ihop kreativa själar och hitta synergier. Mod och samarbete gör det bra för alla!
För Linda är det tydligt vilka faktorer som har bidragit till att Re:store Höga kusten har blivit ett så lyckat projekt.
– För mig har det varit modiga, utvecklingssugna chefer som vågar. Det är lätt att hamna i “Hur ska vi lösa det här nu då?” och då har vi istället chefer som säger “Det här löser vi!”. Men det handlar också om samarbetsformer, att skapa samarbeten istället för konkurrens, att få ihop kreativa själar och hitta synergier. Mod och samarbete gör det bra för alla!
Som exempel beskriver Linda samarbetet mellan gallerian, Återbruket vid kommunens återvinningscentral och entreprenörerna.
– Vi är en kommun. Vi ska möjliggöra för företag. Därför ingår det i hyran att entreprenörerna får material från Återbruket. De skickar in önskemål till oss, så har vi sorteringslistor på Återbruket där de lägger undan det entreprenörerna vill ha. Det kan vara sådant som de kan måla om, tapetsera eller bygga något nytt av. Entreprenörerna är helt lyriska!
– På återvinningscentralen har vi också personal som ber folk att skänka istället för att slänga sina saker. Folk blir oftast jätteglada när vi hjälper dem att göra rätt.
Läs mer om Re:store Höga kusten på restorehk.se.