På spaning efter en godare jul

Julhandeln förväntas visserligen slå rekord i år igen, men allt är inte business as usual. Intresset för alternativa julklappar ökar, i alla fall om man ska tro resultatet i denna lilla trendspaning som Cradlenet har gjort.

Foto: Clas Ohlson

Julen är värme, generositet och gemenskap, men för oss som kämpar för ett mer hållbart förhållningssätt till våra resurser (läs: cirkulär ekonomi) kan det också vara en omåttligt tung tid. Knappt har köphysterin från Singles/Black/Cyber Day/Week/Month klingat ut förrän det är dags för klappjakt.   

Men det finns tendenser till att den under senare år tilltagande konsumtionshetsen kring jul håller på att förändras. Årets julklapp är till exempel en biljett till ett evenemang. Motiveringen för detta var visserligen att svenskarna ”efter ett och ett halvt år i socialt ide med hemarbete, videosamtal och mjukisbyxor” äntligen ska få umgås och roa sig igen (nu får vi väl se hur det blir med den saken, #omikrom), men det är något som sticker ut med årets val. För trots att årets julklapp utses av handeln är den i år inte en vara eller produkt. Detta har hänt endast en gång tidigare, 2008, då årets julklapp var en upplevelse. I övrigt har Handels Utredningsinstitut (HUI), som sedan 1988 utser årets julklapp, presenterat en enda lång prylparad, vars enda ljusglimt är det återvunna plagget som korades 2018.  

Ytterligare ett exempel är Clas Ohlson som slår ett slag för att ge bort tid i julklapp. Enligt prylmeckat från Insjön är årets julklapp hemmafix, i form av din insats tillsammans med något som går att hitta i deras butiker. Att få oss att ge bort en lagad punka plus en cykelslang låter visserligen som ett smart knep för att sälja mer prylar, men kanske är det ändå ett tecken på en ändrad inställning till vad en julklapp egentligen är.

Just den inställningen bestämde sig Blocket för att ta reda på tillsammans med Kantar Sifo. Det visade sig att svenskarna de senaste åren blivit mer positiva till begagnade julklappar. 62 procent av de tillfrågade kunde tänka sig att ge bort en begagnad julklapp, och åtta av tio barn tyckte det var okej att få något begagnat i julklapp.  

– Barn och vuxna är överens om att begagnade klappar under granen är något positivt och det enda som kvarstår nu är att faktiskt välja begagnat istället för nytt nu när julhandeln väl är igång. Vi hoppas att så många som möjligt ser de ekonomiska och framförallt miljö- och klimatmässiga fördelarna med begagnade julklappar, säger Blockets presschef Tero Marjamäki i ett pressmeddelande om undersökningen.

Därtill visade undersökningen att barnen var mer positivt inställda än vuxna. Se där, det finns hopp om framtiden.

Av: Camilla Cederquist

Föregående
Föregående

Rekordstor utlysning ska främja hållbar resursanvändning

Nästa
Nästa

Cradlenet inleder samarbete med Nordic Sustainability Expo