Riksdags­ledamöternas motioner om cirkulär ekonomi 2024/2025

Återigen har Cradlenet gått igenom alla motioner om cirkulär ekonomi som har inkommit under den allmänna motionstiden. Sammanfattningsvis kan vi konstatera att ledamöter från Centerpartiet fortsatt är mest ambitiösa, MP och S ligger stabilt i toppen med några nya intressanta förslag, Vänsterpartiet har betydligt mindre omfattande förslag än förra året, M ökar ambitionerna, KD och SD rör sig blygsamt uppåt och L har helt har släppt sina cirkulära ambitioner.

Foto: Zenith4237, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons. Bilden är beskuren.

Den 4 oktober stängde den allmänna motionstiden i Sveriges riksdag. Under den här perioden får riksdagspartiernas ledamöter lämna in motioner om vilka frågor de vill. Motionerna tilldelas sedan riksdagens olika utskott där de förbereds för beslut under riksdagsåret.

Totalt nämner 49 av årets 3 178 motioner cirkulär ekonomi (4 av de 49 motionerna nämner det enbart i texten, men ger inga cirkulära förslag). Ledamöter från varje riksdagsparti utom Liberalerna har lämnat in motioner på ämnet. Motioner på nya områden jämfört med förra årets motioner har vi markerat med “NY”.

Såhär ser årets topplista ut:

Centerpartiet: 12 motioner

I motionerna från Centerpartiets ledamöter föreslås bland annat att införa ett nationellt mål om att Sverige ska ha en cirkulär ekonomi på plats till 2040, utökat producentansvar, skärpa det nationella målet för matsvinn, en översyn av skatter för att de i högre grad ska styra mot hållbar konsumtion, att fortsätta växla höjda skatter på miljöförstöring mot sänkta skatter på jobb och företagande.

Vidare föreslås att offentlig upphandling ska ses som ett effektivt och kraftfullt verktyg för cirkulär omställning, att se över kraven i ekodesigndirektivet och bredda lagstiftningen till fler sektorer, att tillåta utbrytning av uran ur biprodukter från annan gruvdrift, att göra det enklare att göra hållbara och cirkulära val som konsument, till exempel genom att göra det lättare att dela, hyra och låna produkter, att återinföra lägre momssatser för reparationer, att införa lagkrav på att nya varor måste innehålla en viss andel återvunnet material och krav på design av elektronik för återvinning och mycket mer.

I budgetmotionen föreslås att avskaffa kemikalieskatten på begagnad elektronik, öka skoglig tillväxt samt att se över miljöbalken så att den ger mer utrymme för mer cirkulära materialflöden och samhällsstrukturer.

  1. Ny kraft för Sverige – Centerpartiets budgetmotion för 2025

  2. Ledarskap för klimat och grön omställning

  3. En folkrörelse för klimatet

  4. Cirkulära livsmedelssystem

  5. Boverkets regler för mer återbrukat byggmaterial

  6. Möjliggör att ställa krav på återbruk i samband med rivningslov (NY)

  7. Cirkulär ekonomi och kemikalier (NY)

  8. Ett levande fäbodbruk

  9. Sveriges 13 sämsta lagar (NY)

  10. Utgiftsområde 20 Klimat, miljö och natur

  11. Utgiftsområde 23 Areella näringar, landsbygd och livsmedel

  12. Utgiftsområde 24 Näringsliv

(Ytterligare två motioner nämner cirkulär ekonomi, men ger inga förslag om cirkulär ekonomi.)

Cradlenets bedömning är att Centerpartiets ledamöter i år har givit lika omfattande förslag inom cirkulär ekonomi i jämförelse med förra året.

Miljöpartiet: 9 motioner

Hos Miljöpartiet hittar vi flera förslag för cirkulär ekonomi i budgetmotionen. Där föreslås bland annat ett genomgående fokus på resurseffektivitet, ökad cirkularitet och minskad miljöpåverkan, ett statligt finansierat kompetenslyft som kan underlätta näringslivets omställning och samhällets omställning till en cirkulär ekonomi, att införa ett Cirkuleringskliv för cirkulära flöden av kritiska metaller och mineral, ökat cirkulärt byggande och att utreda momsfrihet på återbrukade material, ökade anslag till miljöforskning bland annat inom cirkulär ekonomi samt förstärkta insatser för att motverka mängden gifter i miljön. 

I övriga motioner föreslås att utreda möjligheterna och effekterna av att införa en skatt eller avgift på utvinning av jungfruliga råvaror, ta fram en strategi för en hållbar mineral- och metallförsörjning med fokus på cirkularitet och resurseffektivitet, att arbeta utifrån strategin och handlingsplanen för cirkulär ekonomi, att stödja företag som vill utveckla cirkulära affärsmodeller, utveckla ett nationellt mål för cirkulär ekonomi, utreda lagkrav och andra styrmedel i syfte att verka för att minska resursförbrukningen till inom planetens gränser, lagstifta om en skyldighet för företag att förebygga avfall, utreda hur digitalisering kan användas som ett effektivt verktyg för att underlätta och påskynda den cirkulära omställningen, att stimulera regulatoriska sandlådor där nya innovativa cirkulära produkter eller tjänster kan testas med mera.

  1. Budget för en rättvis omställning – Miljöpartiets budgetmotion för 2025

  2. En grön klimathandlingsplan för Sverige 2025

  3. Utredning om avgift eller skatt på jungfruliga råvaror (NY)

  4. Gruvpolitik för en mer hållbar mineral- och metallförsörjning (NY)

  5. Rivning och återbruk inom byggsektorn

  6. Regulatoriska sandlådor för grön omställning (NY)

  7. Kraftsamling för levande hav och vatten (NY)

  8. Utgiftsområde 18 Samhällsplanering, bostadsförsörjning och byggande samt konsumentpolitik

  9. Utgiftsområde 20 Klimat, miljö och natur

Cradlenets bedömning är att Miljöpartiets ledamöter i år har givit lika omfattande förslag inom cirkulär ekonomi i jämförelse med förra året.

Socialdemokraterna: 7 motioner

I motioner från Socialdemokraterna finns flest förslag om cirkulär ekonomi i motionen “Utgiftsområde 20 Klimat, miljö och natur”, bland annat att riksdagen bör ställa sig bakom att utveckla producentansvaret och styra det mer mot cirkulär ekonomi, utveckla ekonomiska styrmedel och regelverk som främjar omställningen till en cirkulär ekonomi, vikten av att offentlig upphandling främjar hållbara och cirkulära lösningar, integrera cirkulär ekonomi i skola och utbildning, öka samverkan mellan akademi, industri och offentlig sektor samt ökad cirkularitet i gödselanvändningen.

I övriga motioner föreslås bland annat ett mål om konsumtionsbaserade utsläpp, ökad återanvändning och återvinning genom förbättrad avfallshantering, främja bildelning, se över de regelverk för återvinning och återanvändning av metaller och mineral, återinföra skattebefrielsen för biogas med mera.

  1. Stöd till cirkulär konsumtion och 100 procent hållbar upphandlingspolitik (NY)

  2. Främjande av cirkulär ekonomi genom bättre avfallshantering och återvinning (NY)

  3. Transportpolitik som bygger ett starkt och rättvist samhälle (NY)

  4. Gynnande av användningen av elnätsstolpar i trä (NY)

  5. Utgiftsområde 20 Klimat, miljö och natur

  6. Utgiftsområde 23 Areella näringar, landsbygd och livsmedel

  7. Utgiftsområde 24 Näringsliv

Cradlenets bedömning är att Socialdemokraternas ledamöter i år har givit något mer omfattande förslag inom cirkulär ekonomi i jämförelse med förra året.

Moderaterna: 6 motioner

Moderaternas ledamöter har lämnat in sex förslag om cirkulär ekonomi: att bättre tillvarata restvärme från industriella processer, i två olika motioner föreslås att sänka momsen på secondhandvaror, i övriga: att möjliggöra för företag att laga och sälja vidare tidigare trasiga produkter från privatpersoner, att ta ett helhetsgrepp för att få fler att utbilda sig till hantverkare för att möjliggöra den cirkulära ekonomin samt att göra en översyn och utvärdering av kemikalieskatten.

  1. Ta till vara spillvärme från industrin till fjärrvärme (NY)

  2. Sänkt moms på secondhandvaror (NY)

  3. Sänkt moms på second hand (NY)

  4. Ökade möjligheter att återbruka fler produkter

  5. Hantverkare för att bidra i en cirkulär ekonomi

  6. Översyn av kemikalieskatten

Cradlenets bedömning är att Moderaternas ledamöter i år har givit mer omfattande förslag inom cirkulär ekonomi i jämförelse med förra året.

Vänsterpartiet: 5 motioner

I budgetmotionen föreslås en förstärkning och förlängning av Klimatklivet, bland annat för att stärka insatser för cirkulär ekonomi. I övriga motioner: översyn av avfallslagstiftningen med målet att öka det cirkulära kretsloppet av produkter och material, insatser som främjar cirkulär produktion inom jordbruket samt att gynna samisk cirkulär ekonomi.

  1. För ett starkare Sverige – Klimat, välfärd och tillväxt. Vänsterpartiets budgetmotion för 2025

  2. Bostadspolitik, planering och byggande

  3. Ökad nationell självförsörjning med hållbart jordbruk (NY)

  4. En hållbar småföretagarpolitik (NY)

  5. Utgiftsområde 20 Klimat, miljö och natur

(Ytterligare en motion nämner cirkulär ekonomi, men ger inga förslag om cirkulär ekonomi.)

Cradlenets bedömning är att Vänsterpartiets ledamöter i år har givit betydligt mindre omfattande förslag inom cirkulär ekonomi i jämförelse med förra året.

Sverigedemokraterna: 3 motioner

I sin motion “Cirkulär ekonomi” föreslår företrädare för Sverigedemokraterna bland annat att utreda ett bonus malus-system för avfall, utveckla ett ramverk för mätning av matsvinn, att utreda hur delningsekonomin kan främjas samt att motverka avfallsbrottslighet. I de andra motionerna: att ROT-avdraget ses över för att premiera insatser för byggnadsvård, att möjliggöra biogasproduktion av slaktavfall och kadaver samt att införa ett gemensamt pantsystem i hela Norden.

  1. Cirkulär ekonomi

  2. Byggnadsvård – historisk hänsyn och hållbarhet (NY)

  3. Ökad användning av avfall och restprodukter

(Ytterligare en motion nämner cirkulär ekonomi, men ger inga förslag om cirkulär ekonomi.)

Cradlenets bedömning är att Sverigedemokraternas ledamöter i år har givit något mer omfattande förslag inom cirkulär ekonomi i jämförelse med förra året.

Kristdemokraterna: 3 motioner

I en motion från Kristdemokraterna föreslås att effektutvärdera kemikalieskatten, bland annat för att uppnå ökad cirkulär användning av elektronik. I en annan motion föreslås ökade gränsvärden för tillståndsprövning för biogasanläggningar, i ytterligare en föreslås incitament för energikooperativ vilket skulle främja cirkulär energiförsörjning.

  1. Kemikalieskatten

  2. Förbättrade förutsättningar för svensk biogasproduktion (NY)

  3. Skapande av incitament för energikooperativ (NY)

Cradlenets bedömning är att Kristdemokraternas ledamöter i år har givit något mer omfattande förslag inom cirkulär ekonomi i jämförelse med förra året.

Liberalerna: 0 motioner

Liberalernas riksdagsledamöter har inte lämnat in en endaste motion om cirkulär ekonomi.

Ja, här var det lätt: Detta är mycket sämre än förra året!

Nästa
Nästa

Cradlenet är medarrangör till #CircularMonday