Riksdags­ledamöternas förslag om cirkulär ekonomi

Den 5 oktober stängde den allmänna motionstiden i Sveriges riksdag. Under den här perioden får riksdagspartierna och deras ledamöter lämna in motioner om vilka frågor de vill. Motionerna tilldelas sedan riksdagens olika utskott där de förbereds för beslut under riksdagsåret. Cradlenet har gått igenom årets inkomna motioner och de förslag som lämnats för cirkulär ekonomi.

Mandatfördelning i Sveriges riksdag 2023/2024. Illustration av LittleGun, Wikipedia.

Totalt nämner 40 av årets 2 702 motioner cirkulär ekonomi. Ledamöter från varje riksdagsparti har lämnat in motioner på ämnet. Såhär ser topplistan ut:

Centerpartiet: 12 motioner

Hos Centerpartiet hittar vi flest förslag för att främja cirkulär ekonomi i motionen “Hållbarhet och miljö”. Där föreslås bland annat att införa ett nationellt mål om att Sverige ska ha en cirkulär ekonomi på plats till 2040, att producentansvaret bör utvidgas och att göra en översyn av skatter som kan motverka övergången till en cirkulär ekonomi.

I övriga motioner hittar vi till exempel förslag om att offentlig upphandling i större utsträckning bör betraktas som ett effektivt och kraftfullt verktyg för en cirkulär omställning, att vidta strukturella åtgärder för cirkulär livsmedelsproduktion, att utveckla ett centrum för cirkulära system för livsmedelsproduktion, återinföra sänkt moms för reparationer, avskaffa kemikalieskatten för importerade it-produkter, utveckla Boverkets byggregler för att öka andelen återbrukat material, förslag till förstärkning av industriklivet och grön omställning i jordbruket.

  1. Centerpartiets budgetmotion 2024

  2. Ledarskap för klimat och grön omställning

  3. En folkrörelse för klimatet

  4. Hållbarhet och miljö

  5. Cirkulära livsmedelssystem

  6. Sveriges 13 sämsta lagar

  7. Ett levande fäbodbruk

  8. Boverkets regler för mer återbrukat byggmaterial

  9. Utgiftsområde 20 Klimat, miljö och natur

  10. Utgiftsområde 21 Energi

  11. Utgiftsområde 23 Areella näringar, landsbygd och livsmedel

  12. Utgiftsområde 24 Näringsliv

Miljöpartiet: 7 motioner

Hos Miljöpartiet hittar vi flest förslag för cirkulär ekonomi i motionen “Grön samhällsomställning”. Där föreslås bland annat att verka för en övergång från en linjär ekonomi till en cirkulär och resurseffektiv ekonomi, att arbeta utifrån strategin och handlingsplanen för cirkulär ekonomi som Regeringskansliet tagit fram, att stödja företag som vill utveckla cirkulära affärsmodeller, att minska resursförbrukningen till inom planetens gränser, att främja delningsekonomi och klimatsmarta tjänster, att intensifiera arbetet för utfasning och omställning av resursintensiva produkter, att arbeta för en cirkulär ekonomi för mineraler och metaller och mycket mer.

I budgetmotionen hittar vi till exempel förslag på en permanent höjd finansiering av insatser för cirkulär ekonomi till Naturvårdsverket, ökad budget till Kemikalieinspektionen och ökade medel för miljöforskning och kompetenslyft för klimatomställningen. I övriga motioner: att anta mål för de konsumtionsbaserade utsläppen, att genomföra ett myndighetslyft för kommuner och regioners klimatomställning, att genom ett nationellt mål, lagkrav och andra styrmedel verka för att minska resursförbrukningen till inom planetens gränser, att utveckla den gröna skatteväxlingen, det vill säga höjda skatter på sådant som är skadligt för miljö och klimat växlat mot sänkt skatt på arbete, att främja delningsekonomi och konsumtion av klimatsmarta tjänster i stället för resursintensiva produkter, att göra en översyn av avfallslagstiftningen med målet att öka det cirkulära kretsloppet av produkter och material, att utreda hur digitalisering kan användas som ett effektivt verktyg för att underlätta och påskynda den cirkulära omställningen, att Boverket ska ta en ledande roll i arbetet med att sprida information och vägleda myndigheter och berörda aktörer om omställning till en cirkulär ekonomi i byggsektorn samt att verka för att fler pantsystem införs när det gäller förpackningar och produkter gjorda av plast.

  1. Det gröna framtidsbygget (budgetmotion)

  2. Grön samhällsomställning

  3. En grön klimathandlingsplan för Sverige

  4. En god resurshushållning i byggsektorn

  5. Giftiga ämnen

  6. Minskad användning av plast och förenklad återvinning

  7. Utgiftsområde 20 Klimat, miljö och natur

Vänsterpartiet: 6 motioner

I motionen “Cirkulär ekonomi” föreslår Vänsterpartiets företrädare till exempel att regeringen bör återkomma med förslag på tidssatta och mätbara nationella mål för omställning till cirkulär ekonomi, att Sverige bör anta mål om minst 75 procents minskning av materialfotavtrycket i Sverige till 2050, lagstiftning som förbjuder planerat åldrande, reglerande krav på relevanta produkters reparationsmöjligheter, ökat producentansvar med krav på standardisering av plasttyper, att Sverige bör verka för en global målsättning om att all plast senast 2030 ska återvinnas eller återanvändas, att skyndsamt utreda lämpliga styrmedel som ekonomiskt främjar användandet av återvunna råvaror framför nyutvunna råvaror, införa ett etappmål om återföring av kväve och fosfor till livsmedelsproduktionen i enlighet med Miljömålsberedningens förslag och mycket mer.

I budgetmotionen föreslås en förstärkning av klimatklivet och ökade statliga insatser för cirkulär ekonomi. I övriga motioner: att göra handeln med återbrukade produkter och material momsfri, att undersöka möjligheten att förbjuda rivning av byggnader under vissa omständigheter, att göra en generell översyn av avfallslagstiftningen, att verka för en global standard för transparens gällande kemikalier i material och produkter samt att att utreda möjligheten till stödstrukturer till gruvindustrin för att utöka återbruk och återvinning.

  1. Rädda välfärden – för ett tryggare Sverige. Vänsterpartiets budgetmotion för 2024

  2. Cirkulär ekonomi

  3. Vardag fri från skadliga kemikalier

  4. Bostadspolitik, planering och byggande

  5. Elbilar och laddinfrastruktur

  6. Utgiftsområde 20 Klimat, miljö och natur

Socialdemokraterna: 6 motioner

I motioner från Socialdemokraterna finns flest förslag om cirkulär ekonomi i motionen “Utgiftsområde 20 Klimat, miljö och natur”, bland annat att riksdagen bör ställa sig bakom att en omställning till en mer cirkulär ekonomi är en förutsättning för att klara miljömålen och vikten av en cirkulär ekonomi för att nå klimatmålen, bevara den biologiska mångfalden och skapa fler nya jobb, att avfall ska ses som en resurs som ska återvinnas eller utnyttjas på ett resurseffektivt sätt så långt som möjligt, vikten av ett utökat producentansvar och andra cirkulära styrmedel för mobiltelefoner och småelektronik, en ökad återanvändning och återvinning i byggbranschen, att energiåtervinning bör betraktas som en sista utväg, endast att övervägas när materialåtervinning inte är genomförbar, vikten av att offentlig upphandling bidrar till klimatomställningen i enlighet med den klimatpolitiska handlingsplanen och strategin för cirkulär ekonomi med mera.

I övriga motioner föreslås att öka investeringar i återvinningsinfrastruktur för plast och ett utökat producentansvarssystem för plastprodukter, att införa ett klimatmål för svensk konsumtion, att förstärkta insatser till Industriklivet, underlätta framväxten av bildelningstjänster, att värna fiskets utveckling och de blå värdekedjorna.

  1. Näringsliv

  2. Minskad plastanvändning och främjande av återvinningsinitiativ

  3. Svenskt klimatmål för konsumtion

  4. Utgiftsområde 20 Klimat, miljö och natur

  5. Utgiftsområde 22 Kommunikationer

  6. Utgiftsområde 23 Areella näringar, landsbygd och livsmedel

Moderaterna: 3 motioner

Moderaternas ledamöter har lämnat in tre förslag om cirkulär ekonomi: att ta ett helhetsgrepp för att få fler att utbilda sig till hantverkare för att möjliggöra den cirkulära ekonomin, att möjliggöra för företag att laga och sälja vidare tidigare trasiga produkter från privatpersoner för att öka graden av cirkulär ekonom samt att göra en översyn och utvärdering av kemikalieskatten.

  1. Hantverkare för att bidra i en cirkulär ekonomi

  2. Ökade möjligheter att återbruka fler produkter

  3. Översyn av kemikalieskatten

Liberalerna: 2 motioner

Liberalernas ledamöter motionerar om att riksdagen bör ställa sig bakom en nationell strategi för cirkulär ekonomi (Sverige har redan en sådan, reds. anm.), att samordna och centralisera arbetet för minskat matsvinn, överväga tydliga uppföljningsbara mål för minskat matsvinn och att vidta strategiska åtgärder för cirkulär matanvändning.

  1. Återbruk, återvinning och klimat

  2. Minskat matsvinn

Sverigedemokraterna: 2 motioner

I sin motion “Cirkulär ekonomi” föreslår företrädare för Sverigedemokraterna att genomföra informationsinsatser gällande utökat tillvaratagande av livsmedel, att utreda ett bonus malus-system för avfall samt att utreda hur delningsekonomin kan främjas. I en annan motion föreslås även att att se över arbetet för att införa ett gemensamt pantsystem i hela Norden.

  1. Cirkulär ekonomi

  2. Ökad användning av avfall och restprodukter

Kristdemokraterna: 1 motion

I en motion från Kristdemokraterna föreslås att effektutvärdera kemikalieskatten, bland annat för att uppnå ökad cirkulär användning av elektronik.

  1. Utvärdering av kemikalieskatten och dess effekter

Föregående
Föregående

Debattartikel i DI: Skrota inte klimatmålet

Nästa
Nästa

Debatt: Lös energikrisen med resurser vi redan har, Ebba Busch