Samverkan nyckeln för Frankrikes ”anti-avfallslag”
Frankrike är först i världen med att förbjuda att osålda varor förstörs. Detta som en del i ”anti-avallslagen” som också omfattar det omskrivna reperationsindexet på elektronik. Ellen MacArthur Foundation publicerar nu en översyn av den unika lagen där de bland annat kommer fram till att samverkan fick den att hända.
2020 antog Frankrike sin uppmärksammade ”anti-avfallslag” (La loi anti-gaspillage pour une économie circulaire) som bland annat omfattar ett förbud mot att förstöra osålda varor samt ett reparationsindex för elektronik och vitvaror, åtgärder som Frankrike varit först i världen med att införa. Drygt ett år senare har Ellen MacArthur Foundation gjort en översyn över lagen med några lärdomar så här långt.
Lagen bygger på flera andra åtgärder från lagstiftningshåll såsom klimatlagen från 2017 och den nationella färdplanen för cirkulär ekonomi från 2018. Den är omfattande med 130 paragrafer som syftar till att eliminera avfall och föroreningar redan i designstadiet samt omvandla dagens linjära system för produktion, distribution och konsumtion. Den siktar in sig på systemförändrande åtgärder, till exempel fasa ut engångsförpackningar i plast, uppmuntra återbruk, motverka planerat åldrande och mer transparent information till konsumenter. Lagen omfattar alla produkter som säljs på den franska marknaden, och nästa steg blir att implementera metoder för att fastställa effekterna. Det finns flera tecken på att företag (även multinationella) har vidtagit åtgärder för att vara i linje med lagen.
Lärdomarna så här långt enligt EMF-rapporten:
Samverkan
Lagstiftare, kommuner, företag och NGO:s har alla fått vara delaktiga i utformningen av lagen. Det har bidragit till att den är brett förankrad men också till att den kunnat bryta ny mark.Mål på vägen
Lagen påkar ut riktningen genom långsiktiga mål, men genom att sätta mål på vägen som förverkligas genom förordningar kan lagen anpassas efter innovationer och den teknologiska utvecklingen.
Något för Sverige?
En del av lagen som uppmärksammats här i Sverige på senare tid är den om förbudet mot att förstöra osålda varor. Enligt lagen, som förväntas träda i kraft sista december, kommer företag att behöva donera eller återvinna osålda produkter. Över tid är förhoppningen att lagen ska leda till att tillverkarna omvärderar lagerhållningen för att minska överproduktion.
Elin Bergman på Cradlenet applåderar initiativet och vill gärna se att resten av Europa följer efter. I en debattartikel i Expressen slår även Nils Johansson, forskare på avdelningen för strategiska hållbarhetsstudier på KTH, ett slag för att Sverige behöver en liknande lagstiftning ”eftersom handeln uppenbarligen inte kan hantera frågan själv”.
Sebastian Holmström, circular economy lead på Inrego och styrelsemedlem i Cradlenet, säger dock att ”grundproblemet är att det är mer lönsamt att slänga, producera nytt och sälja det. Så vi måste komma åt grunden i att det linjära systemet är billigt och det cirkulära, som ofta kräver mer arbetskraft, är dyrt”.