Sverige är bara 3,4% cirkulärt

Idag släpptes nyheten att Sverige endast är 3,4 % cirkulärt. Det betyder att mer än 96 % av de resurser som konsumeras kommer från jungfruliga källor och mindre än 4 % återanvänds årligen.

Denna viktiga siffra kommer från Circle Economys Circularity Gap Report för Sverige som tagits fram i samverkan med RE:Source-SIP och RISE Research Institutes of Sweden som har gjort en djupanalys av hur Sverige konsumerar material, alltifrån livsmedel och konsumtionsvaror till bostäder och mobilitet.

Sverige har 0,13 % av världens befolkning men använder 3 % av planetens resurser. Detta innebär 25 ton per person och år. Därutöver har landet den fjärde största (!) resursutvinningen i världen per capita, mer än 265 miljoner ton resurser utvinns i Sverige varje år.

I andra hållbarhetsindex placerar sig Sverige ofta högt upp (till exempel plats 2 enligt Sustainable Development Report 2021 av Cambridge University Press, plats 8 enligt Environmental Performance Index 2020 av Yale University), men när det kommer till resursutvinning och resursanvändning är vi alltså nästan sämst i klassen.

– Rapporten visar att vi i Sverige lever i ett slit-och-släng-samhälle med kraftig överkonsumtion och detta är något som Cradlenet måste fortsätta arbeta för att förändra snabbast möjligt, säger Cradlenets COO Elin Bergman.

I rapporten redovisas också sex scenarier med strategier som Sverige bör använda för att minska sitt materiella fotavtryck (alltså allt material som behöver utvinnas inom eller utanför landet för att tillgodose efterfrågan i landet). Scenarierna är 1) Bygg cirkulärt, 2) Värna om ett sunt livsmedelssystem, 3) Tillverka cirkulärt, 4) Omforma utvinningsindustrin, 5) Hållbar mobilitet och 6) Ansvarsfull design av förbrukningsvaror. Enligt rapporten skulle dessa scenarier sammantaget mer än fördubbla Sveriges cirkularitet (alltså andelen resurser som kommer från återvunna råvaror) och minska det materiella fotavtrycket med hela 42,6 %.

– Vi har sagt det förut och vi säger det igen: Sverige behöver sätta ett nationellt mål för cirkulär ekonomi. Cirkulär ekonomi är en förutsättning för att klara klimatmålen och Circularity Gap Report visar med all önskvärd tydlighet att det är oerhört bråttom. Den ger dessutom konkreta förslag på hur vi kan gå tillväga. Vi vet vad vi behöver uppnå och vi vet hur vi ska nå dit. Nu uppmanar vi svenska politiker att omedelbart ta ansvar för att Sveriges cirkulära omställning tar fart, säger Elin Bergman.

Läs hela rapporten här

Föregående
Föregående

Nytt program för cirkulär affärs­utveckling

Nästa
Nästa

Kampanj om styrmedel för cirkulär omställning av SMF