Vad är cirkulärt

Blogginlägg av: Taina Flink, Circular design specialist, Afry

Jag förvånas över när jag läser om olika företags cirkulära initiativ att många fortfarande verkar tro att cirkulär ekonomi är återvinning 2.0, att grejen är att cirkulera råvara. Kanske ligger felet i själva namnet, det kanske borde heta ”retaining value economy” istället? Fokus för en cirkulär ekonomi är ju egentligen att det som cirkuleras ska göra det så smått och långsamt som möjligt för att bevara så mycket värde så länge som möjligt. Men jag fattar att det inte är ett lika slagkraftigt namn.  

I mitt jobb som specialist i cirkulär design får jag ofta frågor från företag om vad som är och inte är cirkulärt. Är fjärrvärme cirkulärt? Kan man kalla det cirkulärt om man loopar material en gång, men inte fler? Är man cirkulär om man är en möjliggörare för cirkulär ekonomi? Vilket företag är cirkulärt?

I en intervju producerad av The Ellen MacArthur Foundation diskuterades nyligen om man kan kalla det cirkulärt att utgå från avfall/spill för att ta fram nya produkter. De resonerade att det inte borde kallas cirkulärt för att om man utgår från ett spill och använder det som råvara, då har man per definition accepterat begreppet avfall, och det i sig är inte cirkulärt. Ett annat argument var att man inte kan veta att avfallet är likadant varje gång och att man inte kan fortsätta innovera hela tiden. Håller du med? Jag kan hålla med om poängen, att vi inte ska acceptera att avfall är en okej biprodukt av att producera produkter, precis som vi inte accepterar att en produkt ger oss stötar eller skadar oss. Och jag håller med om att om det hålls på en småskalig nivå eller som konstprojekt så är det inte det som är poängen med en cirkulär ekonomi, utan det storskalig affärsmässiga är ju det man eftersträvar för att verkligen göra en skillnad. Men om ett företag som får ett avfall kommer på en ny produkt som de kan göra av sitt spill, eller ett grannföretag för den delen, så är det ett bra sätt att designa bort sitt avfall så att det blir ett råmaterial för en annan produkt. I alla fall om produkten de tar fram också bidrar med värde för användaren, och inte bara görs för att bli av med spillet. Jag tänker att det borde finnas en avgörande fråga för att avgöra om något är cirkulärt – bidrar det till ökad hållbarhet? Det förvånar mig att inte detta togs upp i intervjun. Om inte hållbarhetstänket finns med borde det inte få kallas cirkulärt, för det är ju hållbarhet som är målet, inte cirkulariteten i sig. 

Att cirkulera för sakens skull är inte nödvändigtvis hållbart. Till exempel kan de finnas fall där det kostar för mycket energi, i form av transporter, värme eller elektricitet att uppnå ett cirkulerande upplägg. Med för mycket menar jag att totaleffekten blir negativ ur ett hållbarhetsperspektiv. Då ska vi inte göra det – även om det må vara cirkulärt. Och därför blir ofta svaret på om något är cirkulärt eller inte också samma som svaret på om vad om är hållbart och inte – ”det beror på”. Sammanhanget och effekter av det potentiellt cirkulära måste undersökas för att säkerställa att produkten/erbjudandet bidrar till hållbarhet i slutändan.

Att utnyttja en resurs som går till spillo idag kan också det vara hållbart eller inte beroende på upplägg och material. Att alla ska hitta nya produkter från sitt spill och i övrigt fortsätta som vanligt skulle ju inte skapa det systemskifte vi är ute efter. Men om det är ett hållbart upplägg så är det ju ett steg på vägen, även om vi inte kan nöja oss med att alla väljer den vägen och i slutändan måste vi se över hela systemet. Vi måste vara okej med att ta det ett steg i taget. Några steg åt gången som ändrar affärsvärlden bit för bit så att kundernas beteenden, lagar, efterfrågan och andra aktörer i värdekedjan hinner följa med. 

Viktigt att poängtera är väl också att det ryms mer i begreppet hållbarhet än cirkulär ekonomi, så även om de cirkulära uppläggen bör vara hållbara betyder det inte att vi kan kalla allt som är hållbart för cirkulärt per automatik. 

Om är du intresserad av att lyssna på hela intervjun jag hänvisar till så finns den här: https://www.youtube.com/watch?v=5rJxNtMY1ks 

Föregående
Föregående

En cirkulär aha-upplevelse