CRCL House i Berlin

FALLSTUDIE

En helt cirkulär renovering och tillbyggnad med massor av återbruk. Byggd för professionals som även de jobbar med cirkularitet och hållbarhet. Cirkulärt så det förslår med andra ord. Om ett par månader öppnar innovationshuben Crclr House i stadsdelen Neukölln i Berlin.

Cradlenet har besökt byggplatsen för det som inom kort ska bli 3.500 kvadratmeter co-working, maker space-miljöer med trä-, plast- och metallverkstad samt både elektronik- och gastronomilabb. Allt med cirkulär inriktning. I byggprojektet har man de högsta möjliga cirkulära ambitionerna. Huset som nu renoveras är en av ölbryggeriet Berliner Kindls gamla lagerbyggnader. Byggnaden ligger precis bredvid bryggeriets gamla huvudbyggnad som idag fungerar som ett konstcentrum för modern konst.

Sascha Stremmning, Head of Acceleration på Impact Hub Berlin

Ansvarig för den interiöra byggnationen för hela projektet är Sascha Stremming som visar runt i husets olika delar denna regniga torsdag i oktober. Sasha jobbar för Impact Hub Berlin som är en av de inblandade organisationerna och den som som ska driva den co-working hub som ska öppna i början av 2022. Impact Hub finns på över 100 platser runt om i världen och många av Cradlenets medlemmar har säkert varit i kontakt med Impact Hub Stockholm. Impact Hub Berlin har idag en co-working lokal vid Hallesches Tor i Kreuzberg som sedan länge är för liten och i det nya huset kommer de kunna växa vidare.

Alla som är medlemmar i Impact Hub är aktiva inom något av fälten; hållbar mat, cirkulär ekonomi, green-/climate tech eller mångfald och inklusion. 

-Vår mission är att stödja sociala entreprenörer genom att erbjuda en fysiskt mötesplats men vi har också ett systematisk angreppssätt att verkligen ställa om vissa branscher och sektorer. Därför har vi också inkubations- och acceleratorprogram som vissa av våra medlemmar tar del av berättar Sascha.

Projektet föddes som idé redan 2014 av föreningen Crclr men först när Impact Hub och schweizisk stiftelse blev inblandade i projektet så blir nu Crclr House verklighet. Som byggare har ett kollektiv anlitats som är specialister på byggnation med återbruk.

För byggprocessen har de satt följande principer: Först och främst försöker de använda material som redan finns i lokalen sedan tidigare. Ett andra steg är att söka återbruksmaterial i Berlin och går inte det så söker de även runt om i Tyskland. Finns det ingen möjlighet att hitta använda material så kan de använda nya material.

Byggarbetsplasten

Utöver en innovationshub så kommer också det färdiga huset att innehålla ett antal lägenheter som blir ett nybygge ovanpå det existerande huset. Detta nybygge premierar också återbruk men även andra cirkulära lösningar. Till exempel är tillbyggnaden delvis en träkonstruktion och som byggmaterial används utöver trä både både halm och hampa. Denna del av huset kommer stå klar först framåt mitten av 2022. På taket kommer det även att finnas ett växthus som är tänkt att förse gastronomilabbet med råvaror.

Långsiktigt har de också insett att de inte kommer att vara kvar i detta hus i hundratals år och därmed är hela projektet konstruerat för att kunna demonteras enkelt vid behov.

När vi börjar prata om utmaningar och svårigheter som de har stött på i processen så vill Sascha gärna dela med sig.

-Det kan du berätta för de som är intresserade av att driva ett liknande projekt i Sverige så kan vi gärna vara med och berätta mer om våra erfarenheter säger Sascha Stremming. Några punkter som Sascha vill framhålla är:

Den cirkulära konstruktionen i stort - I Tyskland finns ett omfattande regelverk och det finns ingen definition av cirkulärt byggande och därmed inga tydliga regler för vad man får respektive inte får göra. Detta har ibland lett till långa väntetider med myndighetskontakter då flera av de inblandade myndigheterna saknar kunskap inom cirkulärt byggande. På det stora hela har detta fungerat bra och myndigheterna är samarbetsvilliga men det har varit vissa utmaningar. Ett exempel där det fungerat bra är brandsäkerheten. Det finns stor vilja att samarbeta och hitta lösningar kring brandsäkerheten från myndigheternas sida.

Återbruksmaterial - Det är en stor del av utmaningen helt klart och fortfarande så lär de sig nya saker varje dag kring återbruk av material under byggets gång. Det finns också frihet i processen för de inblandade. På gott och ont. I vissa fall så finns en brief/beskrivning på hur ett material ska fungera och ha för ungefärliga egenskaper och utifrån detta söker kollektivet som utför byggandet efter material som går att använda. Detta sker under hela byggprocessen vilket innebär att idag när arbetet är i full gång så vet ingen exakt hur detta bygget kommer att se ut när det är klart. De kollar vad finns för material tillgängligt och vad kan de få tag på relativt enkelt. Vad kan de hitta i närområdet och i vilka fall måste de söka sig utanför Berlin för att få tag på rätt material? Helt klart stor skillnad jämfört med ett traditionellt projekt där det går att planera leveranser av material till exakt när de behövs i processen. 

Budgetering - Eftersom ingen har gjort ett liknande projekt tidigare så visste de inte hur de skulle göra en budget. Efter många och långa diskussioner så landade de i att göra en relativt normal budget liknande ett traditionellt byggprojekt. Det slutgiltiga resultatet av detta vet de inte ännu men än så länge verkar deras teorier om att vissa av budgetposterna blir mycket lägre än traditionellt stämma då en del inköpspriser blir låga eller till och med obefintliga men andra budgetposter blir mycket högre på grund av svårigheter att hitta rätt material vid rätt tidpunkt.

Det ska bli spännande att se resultatet av detta om några månader när co-working delen öppnas. Sascha berätta att det är stor skillnad i omvärldens intresse för detta projektet nu jämfört med när det började planeras. Det ökade intresset tycker alla inblandade så klart är roligt och det är jätteviktigt för Impact Hub och alla andra inblandade att visa att de kan genomföra ett cirkulärt byggnationsprojekt på ett sätt som är bra för samhället i stort och där de kan visa vägen för andra liknande projekt.


LÄNKAR

Impact hub Berlin

https://berlin.impacthub.net

Crclr (föreningen som födde idén 2014)

https://crclr.org

Trnsfrm (kollektivet som står för byggnationen - sajt endast på tyska)

https://www.trnsfrm.org

Concular (återbruksmaterialspecialist - sajt endast på tyska)

https://concular.de

Edith Maryon Foundation (finansiär)

https://maryon.ch/en/

LXSY Architekten (projektets arkitekter och tack för animerat bildmaterial/renderingar)

https://lxsy.de

/Fredrik Wallenholm i Berlin för Cradlenet.
3 November 2021

(fredrik@wallenholm.com) - maila gärna frågor eller kommentarer som kan framföras till bygg-teamet




Nästa
Nästa

POOL Berlin – Europas första "men's fashion as a service"