Dalarna Science Park
Hur arbetar ni med cirkulär ekonomi idag?
Cirkularitet ingår i de insatser som vi erbjuder våra deltagande bolag i våra olika program och projekt inom Dalarna Science Park. Som exempel använder vi oss av verktyget Circular Business Model Canvas för de bolag som vill göra sin affärsmodell mer cirkulär.
Varför blir ni medlemmar i Cradlenet?
Vi kände behov av att öka vår omvärldsbevakning, nätverk och kompetens inom cirkulär ekonomi vilket Cradlenet kan erbjuda. Några av oss har positiva erfarenheter från deltagagade på Cradlenets utbildningar vilket var en bidragande orsak till valet att bli medlem.
Har ni något cirkulärt initiativ som ni är extra stolta över?
Vi driver ett antal initiativ/koncept på Dalarna Science Park som har koppling till cirkularitet generellt och specifikt att skapa nya värden av restströmmar.
Cirkulära Industriacceleratorn (CIA) som är nytt initiativ/koncept, där vi matchar industriers restströmmar med startups och etablerade företag för att främja cirkularitet och utforska nya affärsmöjligheter. Vi befinner oss just nu i rekryteringsprocessen av företag med innovativa lösningar.
Livsmedelsinnovation Dalarna, där vi vill öka resurseffektiviteten, förädlingsvärdet och lönsamheten i livsmedelsförädlande företag. Projektet ska initiera och driva nya samarbeten kring livsmedelskedjans sidoströmmar för att utveckla möjligheter för ett mer cirkulärt livsmedelsystem.
Swedish Wool Initative Dalarna, där vi kraftsamlar tillsammans med den svenska ullvärdekedjan- från fårägare till färdig produkt - för att hitta smart, effektiv och lönsam infrastruktur/design/affärsmodell för att ta tillvara på den ull som idag ofta slängs.
Inom vår inkubatorverksamhet stöttar vi alla våra bolag med hållbarhet, vilket i många fall handlar om cirkularitet. Här kan det ofta handla om att hjälpa företagen att från början designa sina produkter och tjänster på ett sätt som främjar lång hållbarhet, bra materialval och cirkulära både produkter och affärsmodeller.
I flera av initiativen söker vi företag med innovativa lösningar på restströmmarna; där kanske några finns inom Cradlenets nätverk?
Har ni stött på någon särskild utmaning som ni tror att fler brottas med? Vilka lärdomar har utmaningen lett till?
I förstudien till CIA nämnde flera av industrierna med restströmmar att utmaningar/hinder kan finnas inom miljölagstiftningen, såsom avfalls- och produktlagstiftning när man vill produktifiera/förädla restprodukter. Vi har en dialog med Länsstyrelsen för att informera om CIA och vilka utmaningar vi har identifierat inledningsvis. Det skulle vara synd att bra idéer/lösningar inte genomförs pga hinder i lagstiftning eller andra styrmedel.
Det är ofta utmaningar för våra SME att se de långsiktiga fördelarna eftersom det bl a tar tid att få lönsamhet i de mer cirkulära affärsmodellerna. Dessutom har vi invanda beteenden som ofta gynnar det linjära. Vi ser att när vi tydligt upplyser om fördelarna, med att lära känna kunden på ett nytt sätt eller EUs krav/kommande krav gällande hållbarhet/cirkularitet, så förstår våra SME att de behöver förbereda sig på vad som komma skall för att vara konkurrenskraftiga även i framtiden. Vi lyfter även ofta de organisationskulturella aspekter för att tydliggöra att det krävs modiga och inkluderande företag som banar väg för det cirkulära.
Läs mer om Dalarna Science Park