Livsmedelsakademin

Emma Rydström, Kommunikatör/Projektledare Livsmedelsakademin

Hur arbetar ni med cirkulär ekonomi idag?
Maten vi alla äter bär på en enorm förändringskraft och beslut som fattas i matsystemets alla led påverkar individen, samhället och det globala klimatet. Framtidens matsystem måste vara klimatsmart, cirkulärt och bidra till en hälsosam framtid för både människor och jordklotet. Därför är ett av våra utvalda fokusområden på Livsmedelsakademi just Klimatsmart och cirkulärt matsystem. Exempel på initiativ är #CirkuLärdom, nätverksträffar, omvärldsbevakning och projektet Cirkulär utvecklingshubb för livsmedel.

Varför blir ni medlemmar i Cradlenet?

  • Självklart vill vi vara en del av Cradlenets fantastiska community – omställning, normskifte och innovation kring cirkulär ekonomi måste ske i samverkan!

  • För att få inblick i och känsla för andra aktörer och initiativ, för att vi ska kunna kroka arm istället för att råka konkurrera eller fila på samma frågeställningar som andra redan löst.

  • För att kunna bidra och göra Cradlenets röst starkare och bredare, för att kunna representera den cirkulära omställningen i matsystemet.

Har ni något cirkulärt initiativ som ni är extra stolta över?
Det nya initiativet #CirkuLärdom känns spännande och roligt! Det går ut på att vi alla gemensamt kan stärka utbytet av nya och gamla lärdomar kring cirkulär ekonomi.

Superenkelt! Alla som vill kan vara med redan idag - det är bara tagga smarta inlägg med #CirkuLärdom! Vem som helst kan prenumerera på #CirkuLärdom på LinkedIn, googla fram smarta blogginlägg, få inspiration från oväntade källor och hitta varandras lärdomar tvärs över sektorer och branscher.

Har ni stött på någon särskild utmaning som ni tror att fler brottas med? Vilka lärdomar har utmaningen lett till?
Här vill jag lyfta fram hotet och möjligheten som omvärldsläget bär med sig. I ansträngda lägen och kris blir en del organisationer extremt obenägna att genomföra förändringar och det kan vara väldigt svårt nå fram med cirkulära initiativ. MEN! Det är även så att kriser i många fall leder till att organisationer blir beslutsbenägna, ställer om blixtsnabbt, samarbetar på nya sätt och verkligen kavlar upp ärmarna och agerar. Jag tror vi är många som kan känna igen det sistnämnda från pandemiåren – och flera av de förändringsskutt och insikter både människor och organisationer genomgick lever kvar och har blivit nya självklarheter.

Vad är Livsmedelsakademin för slags organisation?
Livsmedelsakademin är en icke-vinstdrivande partnerorganisation som arbetar med matens förändringskraft på systemnivå. Vi organiserar livsmedelsbranschen, akademin, offentlig sektor och civilsamhället och skapar gemensamma nätverk och projekt inom olika fokusområden, till exempel Klimatsmart och cirulärt matsystem, Hälsa genom mat och dryck, Attraktiv livsmedelsbransch, Resiliens/beredskap.

Läs mer om Livsmedelsakademin

Föregående
Föregående

T.Loop

Nästa
Nästa

Dalarna Science Park