mod:group
Hur arbetar ni med cirkulär ekonomi idag?
Vår gemensamma passion är att inspirera till ett bättre och mer hållbart samhällsbygge. Med våra barn, och deras barns, framtid i åtanke vill vi ta vår bransch från kortsiktig snabb avkastning till långsiktigt bättre investering. Steget till en fullt cirkulär ekonomi är stort, men projekt för projekt vill vi ta steg i den riktningen. Vi tror på kunskap, samverkan, nyfikenhet och mod.
Kunskap gör det enklare att fatta kloka beslut genom hela byggnadens livscykel.
Samverkan eftersom vi behöver vara många som jobbar tillsammans mot ett gemensamt mål.
Nyfikenhet inför ny kunskap och att våga testa nya metoder.
Mod och ork att våga utmana och ifrågasätta gamla sanningar och befintliga affärsmodeller.
Sist, men inte minst när vi pratar cirkulär ekonomi, så behöver de beslut vi fattar inom projektering och produktion ha ett mycket längre tidsperspektiv. Att fatta beslut baserat på den långsiktigt mest ekonomiska lösningen ger oss helt andra svar.
Genom att restaurera i första hand, återbruka i andra hand och först i tredje hand köpa nytt vill vi att varje produkt ska används så långt det bara är möjligt. Vi prioriterar samarbeten med leverantörer som aktivt och praktiskt arbetar med cirkulära strategier.
Vi vill få fler att se fördelarna med ett smartare och mer insiktsdrivet perspektiv på ett väldigt traditionellt hantverk. Det går att göra bättre. Vi måste göra bättre.
Varför blir ni medlemmar i Cradlenet?
När vi grundades 2014 gjordes det med ett enda syfte, att inspirera vår bransch till förbättring. Vi tror att vi med handling och faktiska resultat kan visa hur utveckling och förvaltning av fastigheter går att göra annorlunda. Snabbare. Lönsammare. Bättre. Vi delar gärna med oss av våra insikter i detta nätverk.
Vi tror att samarbete är det enskilt största framgångsreceptet om vi skall ställa om från linjära till cirkulära affärsmodeller. I vår bransch har man inte hittat rätt affärsmodell för det cirkulära. Än. Vi hoppas att vi här kan få ta del av framgångshistorier och faktorer från andra branscher och inspireras av dem.
Vi vill även gärna hitta nya samarbetspartners som delar vår passion att förändra beteenden genom att våga vara ödmjuka inför utmaningar och inse hur mycket starkare vi är tillsammans. När vi delar med oss av våra misslyckanden och våra framgångar skapas möjligheter till gemensam utveckling som är större, starkare och bättre.
Vi upplever dessutom att hela fastighetsbranschen är mer mogen att prata om detta och vi vill bidra till samtalet, lyfta dessa frågor, samt nyttja fördelarna med relevanta nätverk för att påverka alla parter att gå i rätt riktning.
Personligen så var det insikten om hur mycket negativ påverkan bygg- och fastighetsbranschen hade på miljön som gjorde att jag hamnade här och nu har glädjen att representera mod:group i detta nätverk.
Har ni något cirkulärt initiativ som ni är extra stolta över?
Vi är som mest stolta när vi får hjälpa våra kunder att lyckas och när vi får jobba ihop med andra parter mot gemensamma mål. Oavsett om det handlar om en varsam renovering i ett ROT projekt, att optimera nyttjandet av kontorslokaler eller nå ett Outstanding resultat i BREEAM så är delad glädje (och stolthet) alltid större.
Har ni stött på någon särskild utmaning som ni tror att fler brottas med? Vilka lärdomar har utmaningen lett till?
Det finns många utmaningar i vår bransch. Affärsmodellerna är linjära och bygger på att varje "lager" av producent, leverantör och köpare pressar i sitt led för att öka sina egna marginaler och branschen har för många "lager". Här ligger vi särskilt efter när det gäller just cirkulära initiativ.
Det är också utmanande med garantier och ansvar för produkter vid återbruk och det finns mycket att göra i kravställande/projektering/design vid utveckling av fastighetsprojekt. Det finns ett stort behov av att hitta nya sätt att både ta betalt, samarbeta och vi vill gärna utforska nya affärsmodeller i en bransch som präglas av linjära affärsmodeller och ett begränsat och kortsiktigt ansvarstagande.
Läs mer om mod:group