Svenska Retursystem

Pontus webb.jpg

Pontus Björkdahl, Svenska Retursystem

Svenska Retursystem effektiviserar och miljöanpassar varuflöden för dagligvarubranschen samt restaurang & storkök. Deras system bygger på standardiserade lastbärare och standardiserade tjänster som ger effektiva och hållbara varuflöden för alla aktörer i hela kedjan, från producent ut till butiken eller restaurangen. Svenska Retursystem har som övergripande mål är att bidra till att minska dagligvarubranschens utsläpp av växthusgaser. Matilda Richter (Cradlenet) har intervjuat Pontus Björkdahl (hållbarhetschef på Svenska Retursystem).

Ni har satt ett ambitiöst mål om att ha en helt fossilfria inrikestransporter 2025. Hur kommer ni att gå tillväga?
Vi jobbar dedikerat med transportfrågan och ser över olika lösningar för att nå vårt mål. Då vi köper våra transporter så behöver vi få med våra leverantörer på samma resa. Vi tittar ständigt efter nya projekt tillsammans med våra leverantörer som kan ha positiv påverkan vad gäller fossilfria bränslen och ökad effektivitet i våra varuflöden. Vi har bland annat ett spännande samarbete med Einride där vi kommer att testa deras förarlösa ellastbilar under 2020. Detta är ett innovativt projekt där många pusselbitar återstår för att kunna skala upp i en större omfattning, men vi hoppas att det kan bli en del i vår långsiktiga transportlösning. Vi är stolta över att vara med och driva utveckling på området.

Era returlådor och returpallar har livslängder på 15 år och de används i snitt över 150, respektive 100, gånger. Det är väldigt bra! Hur ser möjligheterna ut för öka livslängden och antalet användningar?
En användning innebär att lådan eller pallen snurrar runt ett varv mellan matproducent, grossist, butik/restaurang och tillbaka till oss för tvätt. Den långa livslängden uppnås genom hög kvalitet och att trasiga lådor och pallar lagas. Uttjänta lådor skickas tillbaka till vår tillverkare som maler ner dem och använder materialet vid produktion av nya lådor till oss. På så sätt har vi uppnått en cirkulär affärsmodell där materialet lever kvar i flera generationer. Vi ser även över möjligheterna att gå över till biobaserad och mer återvunnen plast. Under 2019 har vi börjat producera en halvpall där materialet från våra uttjänta halvpallar används i produktionen. Det viktiga är dock inte vilket material vi använder utan att välja material där vi uppnår minst miljöpåverkan sett till ett livscykelperspektiv.

Enligt era beräkningar minskar CO2e-utsläppen med 78 procent när man väljer att transportera sina varor i era returlådor istället för med motsvarande engångsemballage. Hur jobbar ni för att få fler aktörer att ansluta sig till era lösningar?
Majoriteten av dagligvarubranschens färskvaruflöden transporteras redan idag i våra lådor och pallar. Senaste året har flera stora företag, bland annat Coca-Cola och Arla, gått över från träpallar till våra plastpallar som en del av deras hållbarhetsarbete. Arbete pågår även för att få in våra lådor och pallar i fler frysta varuflöden. Under 2019 har restaurangbranschen anslutit sig till systemet så här finns en stor potential för oss att fortsätta växa. 

Svenska Retursystem är samarbetspartner till Stockholm Stadsmissions verksamhet Matcentralen - hur länge har ni varit det och på vilket sätt hjälper ni dem? 
Vi stödjer Stadsmissionens verksamhet Matcentralen sedan 2017. Matcentralen ser till att människor som lever i social och ekonomisk utsatthet får tillgång till bra mat som livsmedelsbolagen annars skulle ha kastat. Vi stöder projektet både monetärt och med vår kunskap kring logistik. Vår VD sitter bland annat med i deras Advisory Board.

Läs mer om Svenska Retursystem: retursystem.se

Föregående
Föregående

U&We

Nästa
Nästa

Dacke Consulting AB