Swegon
Caroline Jacobsson, M.Sc., Director Circular business Swegon Group AB
Hur arbetar ni med cirkulär ekonomi idag?
Tyngdpunkten i vårt arbete har, liksom för många andra företag och statliga organ, hittills varit att hitta sätt att minska det operativa koldioxidavtrycket – i vårt fall att minimera energin som används för ventilation, värme och kyla (HVAC) i byggnader. Men vi har också sett ett behov att ta uti med det inbyggda koldioxidavtrycket – vilket vi gör genom ett koncept vi kallar RE:3.
RE:3 bygger på cirkularitetens nyckelprinciper, och består av RE:duce, RE:use och RE:vitalise. En RE:3-lösning är ett alternativ till våra konventionella produkter, system och tjänster, ett alternativ som reduceras, återanvänds eller revitaliseras.
Varför blir ni medlemmar i Cradlenet?
Vi har höga ambitioner att minska det inbyggda koldioxidavtrycket för våra produkter och system, men tror att samarbeten krävs för att möjliggöra cirkulära metoder för HVAC som är genomförbara i industriell skala. Vi tror att vissa av dessa aktiviteter kommer förändra branschens processer och hur branschen idag är uppbyggd utifrån regelverk, praxis etc. Genom att bli medlemmar i Cradlenet hoppas vi hitta fler samarbeten med möjligheter att tillsammans skala upp de cirkulära modellerna till en mer industrialiserad nivå.
Har ni något cirkulärt initiativ som ni är extra stolta över?
Vi har kommit långt med introduktionen av stål med ett minskat koldioxidavtryck, och har också redan genomfört ett stort antal uppgraderingar av våra produkter på plats i fastigheter för att förlänga dess livslängd.
Just nu är vi särskilt stolta över vår satsning på RE:use, där vi vill hitta ett storskaligt sätt att ta tillbaka befintlig utrustning och efter rengöring, komponentuppgraderingar och slutliga kvalitetskontroller erbjuda den till marknaden igen. Ur ett funktionellt perspektiv kommer produkten att vara i nivå med en helt ny och koldioxidavtrycket kommer att minska avsevärt.
Har ni stött på någon särskild utmaning som ni tror att fler brottas med? Vilka lärdomar har utmaningen lett till?
Dagens branschpraxis utgår från en process där alla tekniska installationer är helt nytillverkade i alla sina delar, det vill säga, de är framtagna utan att på något sätt anamma en cirkulär process. Tekniska installationer har också varit undantagna ur klimatdeklarationen för byggnader, varpå man inte prioriterat cirkulära alternativ för dessa än. När det gäller HVAC finns en stor osäkerhet kring garantier och teknisk livslängd för produkter på andrahandsmarknaden, varför vi är övertygade om att vi leverantörer kommer att ha en viktig roll i den cirkulära kedjan.