Cirkulärt på väg in i vardagen
Hyra dator från NetonNet, låna bil från hyresvärden och köpa second hand på H&M. Undan för undan letar sig de cirkulära lösningarna in i vår vardag. Att det blir enkelt att välja cirkulärt är A och O för omställningen menar Cradlenets talesperson Elin Bergman.
Vi fortsätter att lyfta exempel på hur det cirkulära alltmer hittar in i den befintliga infrastrukturen och blir normalt och självklart. Det handlar såväl om hur stora företag adderar cirkulära erbjudanden till sin affärsmodell som att hitta nya lösningar för ta tillvara på resurser såsom bortkastade möbler eller stillastående bilar.
– Denna utveckling är avgörande för att cirkulära principer ska kunna bli vägledande för hela ekonomin. Så länge det krävs en extra ansträngning för konsumenter att välja cirkulärt kommer vi aldrig nå dit, säger Cradlenets talesperson Elin Bergman.
Exempel
NetonNet hyr numera ut hemelektronik. Via nya tjänsten Hyreshyllan som finns tillgänglig online kan kunderna hyra produkter som mobil, surfplatta och laptop, hörlurar, smarta klockor och tillbehör. Man väljer själv hur länge man vill hyra och har möjlighet att byta produkt efter halva hyresperioden.
– Vi ser stor affärspotential över tid, säger Margareta Törnblad, chef Strategisk tjänsteutveckling i ett pressmeddelande.
Boden satsar på återbrukat i vanliga butiker. Boden kommun har anlitat återbrukskonsulten Anna Bergström, mest känd för att ha skapat återbruksgallerian ReTuna, för att öka återanvändningen av kommuninvånarnas produkter. Prylar, kläder, möbler och byggmaterial som bodensarna lämnar ifrån sig vid återvinningscentralen sorteras, fixas till och upcyclas innan de levereras ut till olika samarbetspartners. Butiker som i vanliga fall säljer nyproducerat kan beställa återbrukade produkter som sedan kan återsändas om de inte säljs.
– Här blir den vanliga handeln inkluderad i en hållbarhetsprocess som gör skillnad på riktigt, säger Anna Bergström i en artikel i Recycling.
I samma anda lanserar H&M sitt koncept Pre-loved. Enligt Ellen MacArthur Foundation har klädproduktionen fördubblats de senaste 15 åren medan användningsgraden har minskat med 40 procent. Detta vill nu klädjätten råda bot på genom att erbjuda second hand i samma kanaler som nyproducerat (än så länge online). Det är delvis H&M-ägda Sellpy som står för leveransen för det begagnade, men för kunden är det one stop-shopping.
Även Nespresso ger nu sina kunder möjlighet att köpa begagnat via sina kanaler. Icke-fungerande maskiner repareras och säljs sedan till lägre pris – men fortfarande med tre års garanti.
– Vi vill ge alla möjligheten att på ett enkelt sätt vara mer hållbara i sin vardag. Vår ambition är att fler Nespresso-maskiner ska kunna renoveras och vara en växande del av vårt utbud, säger Andreas Lagerstedt, Nordic Technical & Quality Manager på Nespresso.
Behåll det du gillar. Byt det du behöver. Det är slogan för kökstillverkaren Marbodals nya satsning Re:new. Såväl luckor, knoppar, bänkskivor och vitvaror kan bytas ut utan att hela köket behöver rivas, och därtill får man hjälp av en köksdesigner i processen.
Låna bil av bostadsbolaget? Det tycker till exempel Skövdebostäder skulle vara en bra idé då de har en stor fordonsflotta som till stora delar står outnyttjad. Via appen Ezeride Share är tanken att bilarna ska kunna bokas av hyresgästerna när bostadsbolaget inte själva behöver dem. Appen används redan av företag för att maximera nyttjandet av den egna bilparken. Kruxet är bara att Skövdebostäder i det här fallet skulle klassas som biluthyrare och i så fall behöver tillstånd för det. Ett exempel där lagstiftningen inte hunnit ikapp den cirkulära utvecklingen.
– Det är en oerhört glädjande utveckling som vi på Cradlenet jobbat hårt för i många år och ser fram emot att fortsätta stötta och växla upp, säger Elin Bergman.