Cradlenet kommenterar på regeringens handlingsplan för plast

Sveriges första handlingsplan för plast presenterades av klimat- och miljöministern Annika Strandhäll den 21 februari. Handlingsplanen ska bidra till Sveriges omställning till noll nettoutsläpp av växthusgaser och cirkulär ekonomi.

Cradlenet välkomnar regeringens handlingsplan för plast som har 55 beslutade åtgärder som bland annat kommer att leda till en minskning av “problematisk” plast, mindre nedskräpning, att mer materialåtervinns och återanvänds, giftfria plastflöden och minska användningen av engångsplastprodukter.

Handlingsplanen har flera åtgärder som är konkreta och mål som är mätbara och handlingsplanen avslutas med en tidslinje för när viktiga mål ska vara uppnådda. Detta skapar en bra översikt och tydlighet kring vad som ska åstadkommas och när. En liknande tidslinje med mätbara mål och viktiga åtgärder vore fördelaktigt för Sveriges övergripande handlingsplan för cirkulär ekonomi för att tydliggöra planen för den nationella omställningen till cirkulär ekonomi.

Mycket är bra med handlingsplanen men det finns flera luckor och förbättringsmöjligheter:

Det behövs fler åtgärder för plastprodukter
Regeringen har valt att sätta konkreta åtgärder och mätbara mål för fram för allt plastförpackningar, men färre och oftast mer generella åtgärder för plastprodukter trots att mängden plastprodukter som används i Sverige är större än mängden plastförpackningar. Många åtgärder handlar om att minska nedskräpning och om att implementera EU:s engångsplaststrategi. Det behövs fler konkreta åtgärder för plastprodukter för att handlingsplanen ska få en ordentlig effekt på klimatet och miljön.

Plastanvädningen behöver minska
Centralt för en cirkulär ekonomi är att designa så att avfall aldrig uppstår. Handlingsplanen innefattar åtgärder som bland annat handlar om att designa produkter för återanvändning, återvinning och att produkter ska delvis vara gjorda av återvunnet material och vara av hög kvalitet. Däremot saknas konkreta åtgärder för att designa bort plasten från början (föutom att minska användingen av onödig engångsplast genom globalt initiativ). Allt fler företag ser över hur de kan ta bort överflödig plast från sina högkvalitativa produkter. Om vi ska realisera en omställning till hållbar cirkulär ekonomi behöver regeringen våga ställa krav på minskad materialanvändning i produkter.

Utmaningen med biobaserad plast hanteras inte
Regeringen tar i handlingsplanens inledning upp att biobaserade plaster är problematiska på så sätt att de i många fall inte kan materialåtervinnas och sällan kan brytas ner i naturen. Däremot saknas det tydliga åtgärder för att hantera denna utmaning. Ett exempel skulle kunna vara att endast tillåta nedbrytbara plastmaterial där det verkligen är nödvändigt, exempelvis inom jordbruket men inte i konsumentförpackningar då det kan skapa förvirring och leda till mer nerskräpning. Resterande biobaserade plastmaterial ska enkelt kunna materialåtervinnas.

Risk för att konsumenter slänger återanvändningbara förpackningar på samma sätt som engångsförpackningar
Målet om att tillhandahålla en större andel återanvändningsbara förpackningar mot konsumenter riskerar att konsumenter istället slänger dessa högkvalitativa återanvändningsbara förpackningar. Bättre vore att se över möjligheten att undvika att konsumenten får med sig plastförpackningar hem. Ett mycket enkelt retursystem för återanvändningsbara förpackningar behöver också säkerställas. Det ska vara lättare att göra rätt än att göra fel.

Cradlenet ser fram emot implementeringen av åtgärderna från handlingsplanen för plast och fler åtgärder för plastprodukter, minskad plastanvändning och för att hantera utmaningarna kring biobaserad plast.

//Cradlenet genom Carolina Togård

Föregående
Föregående

Ny Europeisk Strategi för Hållbara och Cirkulära Textilier

Nästa
Nästa

Cirkulärt på väg in i vardagen