Polen mer cirkulärt än Sverige
Fler och fler länder väljer att mäta hur cirkulära de är genom att göra Circularity Gap Reports. Senast i raden var Polen som visade sig ligga bättre till än både Sverige och Norge.
– Polen har en tradition att ta god hand om sina om saker, att köpa kvalitet, reparera och uppgradera, kommenterar Elin Bergman, Cradlenets COO.
Polen är 10,2 procent cirkulärt. Det framkom när landets egen Circularity Gap Report nyligen släpptes. Resultatet innebär att 90 procent av materialen och råvarorna i den polska ekonomin kommer från jungfruliga källor och endast en tiondel cirkuleras. Trots detta ligger landet långt före Sverige (3,4 procent) och Norge (2,4 procent).
– Vi är konsumtionstunga, säger Elin Bergman. En polsk medborgare konsumerar i genomsnitt 14 ton material per år. I Sverige är den siffran 25 ton.
En annan skillnad, enligt Elin, att Sverige producerar väldigt mycket råvaror från exempelvis gruvnäringen och skogen som vi sedan exporterar. Detta gör att det endast är lite av detta material som återcirkuleras tillbaka in i den svenska ekonomin.
– Även byggsektorn skiljer sig åt. Vi bygger så mycket nytt och funderar inte på hur vi kan nyttja och effektivisera de byggnader vi redan har. Så ser det inte ut i Polen.
(Artikeln fortsätter under bilden.)
Enligt rapporten finns det en hel del Polen kan jobba med. Materialkonsumtionen är – trots att den alltså är betydligt lägre än Sveriges – fortfarande dubbelt så hög mot vad som kan sägas vara hållbart. Det är inte heller någon överraskning att landets beroende av ”smutsig energi”, framförallt kol, är en stor utmaning. Genom att adressera energifrågan och några andra utpekade problemområden kan Polen nå 40 procents cirkularitet och samtidigt reducera sina klimatutsläpp.
Så hur ska det då gå till? Elin menar att även här har Polen ett försprång – genom en smart lansering.
– De hade lanseringen i parlamentet med ledamöter närvarande. Det var ett lysande drag för att involvera politikerna. Alla blev upprörda över resultatet. Detta tyckte jag man missade vid den svenska lanseringen, säger Elin.
Dagen efter lanseringen debatterades rapporten på Mazovia Circular Congress som avslutade Poland Circular Week. Även här närvarade politiker. Elin, som var en av paneldeltagarna, menar att trots att Sverige fick ett sämre resultat än Polen kan vi fortfarande inspirera.
– Vi har en strategi eller handlingsplan, vilket Polen saknar. Den är kanske mest en skrivbordsprodukt men jag tror ändå att det var bra för dem att höra var nivån i våra länder ligger.
Tips!
Den som vill veta mer gör klokt i att anmäla sig till Nordic Circular Summit 22–24 november där Circularity Gap Reports kommer att diskuteras. Passet äger rum onsdag 23 november, kl. 14–15.