Möt våra medlemmar
Här delar Cradlenets medlemmar med sig av sina tips och sina egna erfarenheter av att arbeta med cirkulär ekonomi.
Omocom
Omocom är ett digitalt försäkringsbolag som uppstod ur insikten att försäkring var en stor bromskloss för delningsekonomin. Vi har träffat Sara Forsberg, som är bolagets Chief Commercial Officer. Hon berättar om hur Omocom gör skillnad och ger en hel del konkreta tips på hur du kan ställa om till en cirkulär affärsmodell.
Science Park Borås
Science Park Borås jobbar med att hjälpa företag i omställningen till en cirkulär ekonomi. De arbetar i första hand mot Textil, Mode och Inredning.
Carco
Carco är en strategisk partner till flera stora internationella interiöra och exteriöra leverantörer inom bilindustrin med stort fokus på den kinesiska marknaden. Carco guidar sina uppdragsgivare genom hela värdekedjan exempelvis genom design för att minimera skrot, materialval som möjliggör återanvändning, förnybar energi i produktion eller optimering av logistikflöden. Målet är att se till den totala påverkan av produkterna samtidigt som de arbetar med att förbättra arbetsmiljön i fabrikerna.
XVII
Xvii är specialister på hållbar och cirkulär affärsutveckling och design. De hjälper företag jobba hållbarhetsdrivet med sin affärs-, produkt eller tjänsteutveckling i allt från strategi till de små designbesluten. De har expertkompetens inom cirkulär ekonomi, hållbar produkt- och affärsutveckling, återvinning och resursflöden samt hållbar digitalisering. Xvii är ett nystartat bolag inom Vinngroup i Göteborg, och är grundat av Karin Nyberg och Taina Flink.
Refurbly
Refurbly arbetar cirkulärt för att motverka slit-och-släng-kulturen genom att erbjuda återanvända mobiltelefoner som fungerar precis som nya. En ny mobil ger upphov till hela 86 kg avfall, med material från 43 olika länder.
HoloHouse
HoloHouse är en hållbarhetsbyrå och medlemskapsbaserad studentprojektorganisation som hjälper privata och offentliga organisationer med sitt miljö- och hållbarhetsarbete och ökar det samhälleliga engagemanget i frågorna. Vi har pratat med Miriam Márkus-Johansson, som är HoloHouses VD.
Coest
Vi blir medlemmar i Cradlenet för att cirkulär ekonomi bygger till stor del på samverkan och att förändra beteenden. Vi tror att bästa sättet att nå dit är tillsammans med andra som drivs av samma tankar i ett forum där dessa idéer kan växa och nå marknaden på ett bredare sätt. I Cradlenet möter vi fler branscher och kan få mer inspiration till vår idé och samtidigt nå ut till fler beslutsfattare.
Elis
Vi är medlemmar i Cradlenet för att bidra till att accelerera den cirkulära ekonomin och bidra globalt till en hållbar omställning. Vi tror på att samarbeten och att dela kunskap ger den effekt och hävstång som krävs för att vi tillsammans ska kunna förändra utveckling. Vi har erfarenheter att dela med oss av, samtidigt som vi själva har mycket kvar att lära och utveckla tillsammans med andra. Cradlenet är ett fantastiskt nätverk för oss som vill verka för att cirkulära affärsmodeller, där delningsekonomi bli normaliserat istället för undantaget.
Brukspecialisten
Vi erbjuder en helt cirkulär modell för fasadtegel från insamling av rivningsmaterial, genom en egen storskalig och automatiserad återbruksproduktion som rensar fasadtegel även från hårt cementbaserat murbruk. Där ger vi fasadteglet både garantier och kan erbjuda en CE-märkt återbrukad produkt. Vi arbetar aktivt för att påverka beställare, arkitekter och byggare att dels välja återbrukat fasadtegel före nytillverkat och hjälpa dem att projektera sina nya fasader så att framtida återbruk kan uppnås med så lite avfall som möjligt.
Antrop
Antrop är en UX- och tjänstedesignbyrå som hjälper företag med cirkulär tjänsteutveckling som grundar sig i kundernas faktiska behov. Antrops hållbarhetsdesigner, Linda Glad, berättar om deras arbete för en cirkulär ekonomi.
Envivo
Den cirkulära ekonomin är inte bara viktig för oss, den är helt central och utgör den grund vi utgår från. Vi har skapat Det cirkulära kontoret, en delningstjänst för inredning som hjälper företag och offentlig sektor att förlänga livslängden på inredning samtidigt som den egna flexibiliteten växer. Oavsett om det handlar om att skaffa ny inredning, byta ut befintlig eller kanske anpassa den nuvarande hjälper vi företag att göra kloka val.
Tana-Chemie
Tana-Chemie är företaget som erbjuder marknadens första Cradle to Cradle certifierade sortiment av rengöringsprodukter - Green care.
Blocket
Blocket är Sveriges största marknadsplats på nätet med över fem miljoner besökare varje vecka. Vi har pratat med Tero Marjamäki som är kommunikationsansvarig på Blocket, om hur de bidrar till omställningen till en cirkulär ekonomi och varför de är medlemmar i Cradlenet.
Inrego
Inrego är Nordens ledande återanvändare av IT, som återanvände över 350 000 IT-produkter förra året. Idag har Inrego 200 anställda som arbetar på både kontoret och produktionen i Täby utanför Stockholm, och säljer till över 90 länder världen över.
Vakansa
Vakansa underlättar för samnyttjande genom att hantera avtalsfrågor, momsfrågor, försäkring, administration, bokning, städning och allt annat som kan behövas för att hyresgäster ska vilja dela sina lokaler med varandra på ett riskfritt sätt och skapa multifunktionellt användande av byggnader och lokaler.
Modulex (f.d. Accus)
Modulex (tidigare Accus) projekterar, designar och levererar hållbara skyltkoncept. Företaget har gjort en spännande resa och ställt om från en linjär till en cirkulär affärsmodell.
3StepIT
3STepIT grundades i Finland 1997. Syftet har sedan start varit att hjälpa kunder att planera och hantera utbyten av datorer och samtidigt kunna säkerställa återanvändning av utrustning.
U&We
U&WE tillhandahåller konsulttjänster inom hållbar affärsutveckling och kallar sig själva för “Catalyst for Good Business”. Deras ambition är att förena god lönsamhet med socialt ansvar och miljöhänsyn.
Svenska Retursystem
Svenska Retursystem effektiviserar och miljöanpassar varuflöden för dagligvarubranschen samt restaurang & storkök. Deras system bygger på standardiserade lastbärare och standardiserade tjänster som ger effektiva och hållbara varuflöden för alla aktörer i hela kedjan, från producent ut till butiken eller restaurangen. Svenska Retursystem har som övergripande mål är att bidra till att minska dagligvarubranschens utsläpp av växthusgaser.
Dacke Consulting AB
Kompanjonen har tidigare arbetat med återbruk och sålt återbrukade byggprodukter och överskottspartier som återförsäljare med mellanlagring i egen regi. Det var när företaget insåg att efterfrågan på återbrukade produkter är större än utbudet som de bestämde sig för att ändra sin affärsmodell från produkt- till tjänstebaserad i hopp om att öka förmåga kring samt kunskapen om, återbruk.